Tweede spoor re-integratie

Wanneer een zieke werknemer niet meer aan het werk kan binnen je eigen organisatie, ben je als werkgever verplicht om voor diegene op zoek te gaan naar mogelijkheden buiten de organisatie. Dit is een tweede spoortraject.

Belangrijke informatie

Voor een tweede spoor re-integratietraject zijn de volgende onderdelen belangrijk:

Waarom een tweede spoortraject?

Het doel van een tweede spoortraject is om een langdurig zieke werknemer te begeleiden naar passend werk bij een andere werkgever, om ervoor te zorgen dat de werknemer weer actief kan deelnemen aan het arbeidsproces. Zowel de belangen van de werknemer als die van jou als werkgever worden met een tweede spoortraject behartigd en het traject kan voor jullie allebei diverse voordelen hebben, namelijk:

Re-integratie: Het is in het belang van de zieke werknemer om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan, ook als dit bij een andere werkgever is. Een tweede spoortraject helpt de werknemer om zijn vaardigheden en kwalificaties te benutten en ander werk te vinden.

Voorkomen van langdurige arbeidsongeschiktheid: Als een werknemer te lang in de ziektewet blijft zonder perspectief op herstel en terugkeer naar werk, kan dit leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit heeft financiële consequenties voor jou als werkgever, en het heeft vaak ook een negatief effect op het leven van de werknemer.

Verlichting van de werkdruk: Voor jou als werkgever kan het inzetten van een tweede spoortraject betekenen dat de werkdruk op de afdeling of binnen je bedrijf wordt verlicht, omdat je de langdurig zieke werknemer tijdelijk of permanent kunt vervangen.

Wettelijke verplichting: In Nederland ben je als werkgever wettelijk verplicht om de re-integratie van je zieke werknemer te bevorderen, ook als dit betekent dat die elders aan het werk gaat. Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot sancties.

Wanneer een tweede spoortraject?

Als werkgever in Nederland ben je verplicht je in te spannen voor de re-integratie van je zieke werknemers. Het volgen van een tweede spoortraject is een manier om aan deze verplichting te voldoen. Je start een tweede spoortraject als:

Een werknemer langdurig ziek is: Wanneer een zieke werknemer geen uitzicht heeft op terugkeer naar het eigen werk binnen jouw organisatie, of als er twijfels zijn over de duurzaamheid hiervan.

Er geen passend ander werk is: Wanneer je als werkgever geen passend ander werk beschikbaar hebt binnen je eigen organisatie, bijvoorbeeld als gevolg van een reorganisatie of door het ontbreken van een geschikte functie.

Er sprake is van medische beperkingen: Wanneer de zieke werknemer medische beperkingen heeft die het werk binnen jouw organisatie onmogelijk maken.

Perspectief op herstel uitblijft: Als uit medische rapporten en adviezen blijkt dat de werknemer naar alle waarschijnlijkheid niet zal herstellen of niet kan terugkeren naar het oorspronkelijke werk.

Hoe verloopt een tweede spoor re-integratietraject?

Een tweede spoor re-integratietraject bestaat uit drie fasen en duurt gemiddeld negen tot twaalf maanden.

  • FASE 1

    De intake fase

    Tijdens het intakegesprek maken de re-integratiecoach en jouw werknemer kennis met elkaar.

  • FASE 2

    Arbeidsmarktoriëntatie

    Een tweede spoor traject bij Merces Custodio is modulair opgebouwd en stellen we samen op basis van de behoefte van de werknemer.

  • FASE 3

    Op weg naar werk

    In deze fase zoeken we, indien nodig, samen met de werknemer naar een passende stage en/of werkervaringsplaats.

Waarom Merces Custodio

  • Maatwerktrajecten
    Wij bieden maatwerk trajecten en hebben ervaring met het begeleiden van zieke werknemers in alle lagen van een organisatie. Bij sommige werknemers richten wij ons op het verbeteren van de Nederlandse taal met behulp van cursussen en taalmaatjes, om zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Andere werknemers hebben begeleiding nodig bij het accepteren van hun baanverlies. Wij bieden mensen een compleet maatwerktraject met een persoonlijke benadering. Dat is waar wij ons mee onderscheiden.
  • Ervaren deskundigen
    Wij werken met ervaren coaches, afkomstig uit diverse branches,
  • Testen en e-learning
    Wij maken gebruik van gecertificeerde loopbaantesten en e-learning modules om werknemers optimaal te begeleiden in hun proces.
  • Trainingen
    Om werknemers verder te helpen op de arbeidsmarkt, bieden wij diverse interne trainingen aan. Denk aan sollicitatietraining, de inzet van social media en computervaardigheden.
  • Hoge kwaliteit
    Onze eigen register-arbeidsdeskundigen zijn nauw betrokken bij de tweede spoortrajecten, waardoor wij een hoge kwaliteit van dienstverlening kunnen garanderen.
  • Aanvullende begeleiding
    Wij bieden aanvullend begeleiding bij de WIA-aanvraag aan en onderzoeken daarbij de mogelijkheid of een (vervroegde) IVA een optie is.

Meer weten over tweede spoor re-integratie?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over het tweede spoor re-integratietraject.