Derde spoor re-integratie

Een derde spoortraject is er voor werknemers die na twee jaar ziek zijn nog geen passende werkplek (elders) hebben gevonden. Ben je als werkgever eigenrisicodrager voor de Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) dan ben je ook na deze eerste twee jaren nog tien jaar lang verantwoordelijk voor de re-integratie van een zieke werknemer. Het inzetten van een derde spoortraject is een manier om diegene alsnog duurzaam te helpen re-integreren en de financiële gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Belangrijke informatie

Voor een derde spoor re-integratie traject zijn de volgende onderwerpen belangrijk:

Waarom een derde spoortraject

Wanneer een werknemer langer dan twee jaar ziek thuis zit en zowel spoor één als spoor twee heeft doorlopen, kan deze een WIA-uitkering aanvragen. Ben je als werkgever eigenrisicodrager voor de WGA, dan wordt het geld dat de zieke werknemer krijgt uitgekeerd aan jou doorbelast. Je hebt er dus belang bij dat de werknemer weer aan het werk kan. Hiervoor kun je een derde spoortraject inzetten.

Wanneer een derde spoortraject

Het is zinvol om een derde spoortraject zo spoedig mogelijk na de eerste twee ziektejaren in te zetten. Dit vergroot de slagingskans voor de werknemer om weer deel te nemen aan het arbeidsproces en houdt de kosten voor jou als werkgever zo beperkt mogelijk.

Voordelen derde spoortraject

  • Met een derde spoortraject kun je de kans op passend werk voor de werknemer vergroten en de kosten voor jou als werkgever beperken. 
  • Ook wanneer je als werkgever publiek verzekerd bent, is het raadzaam een derde spoortraject in te zetten. Het UWV is officieel verantwoordelijk voor re-integratie in het derde spoor, maar heeft vaak weinig ruimte en capaciteit om hier invulling aan te geven. Voor werkgevers kunnen de kosten hierdoor flink oplopen.
  • Ook de werknemer is erbij gebaat om in een passende functie weer aan het werk te gaan. Vaak geeft dit naast een hoger inkomen ook voldoening en haalt het mensen uit hun isolement.

Wat is de Werkhervattingskas (Whk)?

Uit de Werkhervattingskas worden de WGA en Ziektewet uitkeringen betaald.

Lees meer over Whk

Derde spoortraject van Merces Custodio

Wij bieden twee vormen van het derde spoortraject: monitoren en intensief. Hieronder lees je wat de verschillen zijn.

Monitoren

Bij monitoren houden we de veranderingen bij in de situatie van een werknemer. Denk aan veranderingen die de kans vergroten op een IVA-uitkering of op nieuwe re-integratiemogelijkheden. In overleg nemen we maandelijks of halfjaarlijks telefonisch contact op met de werknemer om eventuele veranderingen te bespreken en te signaleren. Biedt dit inderdaad nieuwe mogelijkheden, dan starten we een herbeoordelingstraject WIA.

Intensief

Met derde spoor intensief volgt de werknemer een intensief re-integratietraject dat gericht is op het vinden van een duurzame werkplek. Doel is om enerzijds hogere inkomsten te genereren voor de werknemer en anderzijds de kosten voor de werkgever te verlichten. Alle beperkingen van de (voormalige) werknemer worden in een 'functionele mogelijkheden lijst' vastgesteld door de bedrijfsarts. Dit persoonlijke-belastbaarheidsprofiel is de basis voor het re-integratieplan.

Meer weten over derde spoor re-integratie?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over het derde spoortraject van Merces Custodio