Budgetcoaching

Veel mensen hebben geldproblemen en door de huidige economische situatie neemt dit aantal verder toe. Financiële zorgen en schulden kunnen werknemers veel stress geven. Dit heeft logischerwijs ook invloed op hun werk. Als werkgever kun je hen bijstaan met budgetcoaching.

Impact van schulden

Schulden kunnen veel impact hebben op werknemers en als een sneeuwbal steeds meer problemen veroorzaken. Denk aan slapeloosheid, depressie, ziekte, relatieproblemen en sociaal isolement. Het spreekt voor zich dat deze problemen niet alleen het privéleven maar ook het werk beïnvloeden. Veel werkgevers vinden het daarom belangrijk om werknemers met schulden een helpende hand te bieden. Door een budgetcoach in te schakelen bijvoorbeeld.

Verzuim

Een werknemer met schulden is op jaarbasis gemiddeld negen dagen langer ziek dan een medewerker zonder schulden.

Verlies van productiviteit

Een werknemer met schulden verliest gemiddeld twintig procent arbeidsproductiviteit vanwege concentratieproblemen. En wanneer iemand niet aandachtig kan werken, kunnen fouten ontstaan.

Gezondheids problemen

Een werknemer met schulden heeft vaker fysieke en mentale gezondheidsproblemen en meer tijd nodig om hiervan te herstellen.

Kwetsbaarheid

Het hebben van schulden veroorzaakt vaak gaandeweg steeds meer problemen. Relatieproblemen en slapeloosheid bijvoorbeeld. Ook dit heeft invloed op het functioneren op het werk.

Negatieve spiraal

Schulden zijn een negatieve spiraal waar mensen in vast kunnen komen te zitten. Medewerkers met geldproblemen komen hier vaak zelf niet uit, doordat zij de situatie niet kunnen overzien of zich schamen.

Waarom budgetcoaching inzetten?

Omdat het hebben van schulden veel stress veroorzaakt, lukt het mensen vaak niet om deze problemen zelfstandig op te lossen. Ze schamen zich of weten niet waar ze voor hulp terecht kunnen. Het kan ook gebeuren dat ze de situatie niet overzien en zich te laat realiseren dat ze überhaupt hulp nodig hebben. Een budgetcoach helpt door de situatie in kaart te brengen en de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Daarna kan er een plan worden gemaakt om de betalingsachterstanden weg te werken.

Het traject

Als een medewerker zijn rekeningen niet meer kan betalen en er zijn beginnende achterstanden maar de schulden zijn nog aflosbaar (minder dan € 8.000,-) dan kan een budgetcoach samen met de medewerker orde op zaken stellen. Blijkt iemand forse schulden te hebben, is er sprake van afsluiting of uithuiszetting of is er schuldsanering nodig? Dan voldoet coaching niet meer en wordt de medewerker geadviseerd om naar het schuldhulpverleningsloket van de gemeente te gaan. 

Nog geen 10% van de huishoudens weet dit loket te vinden.


Het traject bestaat uit 3 fasen:

  • Fase 1

    Aanmelden

    De werknemer kan zichzelf aanmelden door een mail te sturen naar: budgetcoach@mercescustodio.nl. Dit gebeurt anoniem. De werkgever krijgt hier geen bericht van. Wij nemen vervolgens contact met de werknemer om de vervolgstappen door te nemen en om vast te stellen dat budgetcoaching passend is. De werkgever krijgt van ons bericht dat wij een nieuwe aanmelding hebben ontvangen.

  • Fase 2

    Intake

    Een traject budgetcoach start met een intakefase van 2 tot 3 sessies. Een sessie duurt ongeveer 1,5 uur. Het doel is dat de medewerker na deze sessies zelf voldoende overzicht en controle heeft over de financiële situatie. De budgetcoach helpt de medewerker zijn financiën in kaart te brengen en tevens adviseert de budgetcoach welke stappen hij of zij kan nemen.

  • Fase 3

    Nazorg

    De meeste werknemers hebben voldoende aan de 2 tot 3 gesprekken. Zijn er meer sessies nodig dan zal hiervoor toestemming gevraagd worden aan opdrachtgever door middel van een anonieme offerte.
    Blijkt iemand forse schulden te hebben, is er sprake van afsluiting of uithuiszetting of is er schuldsanering nodig? Dan voldoet coaching niet meer en wordt de medewerker geadviseerd om naar het schuldhulpverleningsloket van de gemeente te gaan. De budgetcoach kan hierbij ondersteunen.

Waarom Merces Custodio?

  • Laagdrempelig te benaderen
    Om schulden tijdig te (h)erkennen en aan te pakken is het belangrijk dat er laagdrempelig hulp beschikbaar is. Onze casemanagers helpen medewerkers snel verder.
  • Aanbod aanvullende diensten
    Naast budgetcoaching kun je als werkgever ook aanvullende lokale dienstverlening aanbieden. Denk aan de inzet van een maatschappelijk werker of psycholoog.
  • Direct aan de slag
    Wij helpen werknemers met geldproblemen het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, omdat dit meestal resulteert in een snellere verlaging van de schulden.
  • Jarenlange ervaring
    Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van budgetcoaching lukt het ons vaak om mensen met schulden weer op de goede weg te helpen.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over budgetcoaching.