Home / Diensten voor werkgevers / Vertrouwenspersoon
Mensen brengen veel tijd door op het werk en dit heeft invloed op hoe zij zich voelen. Zeker wanneer ze gebukt gaan onder ongewenste omgangsvormen – zoals pesterijen, seksuele intimidatie en/of discriminatie – of wanneer ze de werkdruk als (te) hoog ervaren. Als dit stress en mogelijk zelfs lichamelijke of psychosociale klachten veroorzaakt, kan de vertrouwenspersoon een luisterend oor bieden en met de werknemer op zoek gaan naar een oplossing.
Voor een vertrouwenspersoon zijn de volgende onderwerpen belangrijk:
Met de video hiernaast leggen we je uit wat de vertrouwenspersoon voor jouw organisatie kan betekenen.
Wanneer een vertrouwenspersoon wordt ingezet, werkt deze vaak volgens de volgende fasen:
FASE 1
Kennismaken
Na het afsluiten van een vertrouwenspersoonabonnement, neemt onze vertrouwenspersoon contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
FASE 1
Kennismaken
FASE 2
Introductie
Wanneer sprake is van een klik tussen jouw organisatie en onze vertrouwenspersoon, volgt de introductie bij de werknemers. Je ontvangt hiervoor informatie van ons voor op het intranet of in de personeelsgids, met de directe contactgegevens van de vertrouwenspersoon. Zo kunnen werknemer de vertrouwenspersoon rechtstreeks benaderen.
FASE 2
Introductie
FASE 3
Toelichting
De vertrouwenspersoon geeft een presentatie aan de OR of aan de personeelsvertegenwoordiging om de werkzaamheden en procedure toe te lichten.
FASE 3
Toelichting
FASE 4
In actie
De vertrouwenspersoon komt alleen in actie bij een melding. Wij factureren dit per gesprek achteraf.
FASE 4
In actie
FASE 5
Jaarrapport
Na een jaar stelt de vertrouwenspersoon een rapport op. Hierin meldt de vertrouwenspersoon het aantal meldingen en de aard van de meldingen. De informatie in het jaarrapport kan in verband met privacy nooit herleidbaar worden naar individuele werknemers.
FASE 5
Jaarrapport
Neem contact met ons op als je vragen hebt over de vertrouwenspersoon.