Tweede spoor re-integratie

Als je na een periode van ziekte niet terug kunt naar je eigen functie of naar een andere (aangepaste) functie binnen de organisatie, is je werkgever verplicht om voor jou op zoek te gaan naar mogelijkheden buiten de organisatie.

Dit noemen we een tweede spoortraject.

Belangrijke informatie

Voor een tweede spoor re-integratie zijn de volgende onderwerpen belangrijk:

Waarom een tweede spoortraject

Tijdens je re-integratieperiode is het belangrijk om erachter te komen wat je aankunt in je werk en wat je eventuele beperkingen zijn. Als het (waarschijnlijk) niet haalbaar voor je is om terug te keren in je eigen functie of in een aangepaste functie bij je huidige werkgever, dan kan je werkgever een tweede spoortraject inzetten. Je krijgt dan begeleiding naar passend werk bij een andere werkgever. Soms loopt dit traject naast de mogelijkheid om terug te keren bij je huidige werkgever.

Tijdens het tweede spoortraject krijg je verschillende activiteiten aangeboden om dit te realiseren. Uitgebreide loopbaanoriëntatie en persoonlijke coaching, maar ook sollicitatietrainingen, het verkennen van de arbeidsmarkt, scholing of omscholing en het regelen van werkplekervaringsplaatsen kunnen onderdelen zijn van dit traject.

Wanneer een tweede spoortraject

Als je niet terug kunt naar werk bij je eigen werkgever, dan is die wettelijk verplicht om jou een tweede spoortraject aan te bieden. De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige geeft aan wanneer dit traject wordt opgestart. Dit kan al na 6 weken en gebeurt uiterlijk na 52 weken arbeidsongeschiktheid.

Je werkgever kan het eerste spoor en het tweede spoor in bepaalde gevallen ook gelijktijdig inzetten. Wanneer het tweede spoor begint, moet dit duidelijk terugkomen in het in het re-integratiedossier. Je bent als werknemer verplicht om je hier actief voor in te zetten.

Het doel van re-integratie tweede spoor is het succesvol re-integreren in een passende baan bij een andere werkgever. Een passende baan betekent dat je baan rekening houdt met je beperkingen.

Wat kun je van een tweede spoortraject verwachten?

Een tweede spoor re-integratietraject neemt gemiddeld negen tot twaalf maanden in beslag en bestaat uit de volgende fasen:

  • Fase 1

    De intake fase

    Tijdens het intakegesprek maak je kennis met je re-integratiecoach. We zoomen in op jouw specifieke situatie en je kansen op de arbeidsmarkt...

  • Fase 2

    Arbeidsmarktoriëntatie

    Als je het lastig vindt om je situatie te accepteren, helpen we je hiermee.

  • Fase 3

    Op weg naar werk

    Tijdens deze periode zoeken we, indien van toepassing, naar een passende stage en/of werkervaringsplaats. Vanuit ons beider netwerken ...

Waarom Merces Custodio

Wij bieden maatwerktrajecten waarbij we werken met ervaren coaches die zich met hart en ziel inzetten voor een succesvolle doorstart van jouw loopbaan. Merces Custodio heeft de afgelopen jaren vele organisaties in uiteenlopende branches adequaat begeleid met tweede spoortrajecten.

Om je optimaal te kunnen begeleiden, maken we gebruik van gecertificeerde loopbaantesten en e-learning modules. Daarnaast bieden we je interne trainingen die je verder kunnen helpen op de arbeidsmarkt. Denk aan sollicitatietraining, de inzet van social media, computervaardigheden, enzovoort.

We gaan graag samen met jou onderzoeken wat voor werk het beste binnen jouw mogelijkheden past. We vinden het vooral belangrijk dat het werk is waar je plezier aan beleeft en voldoening uit haalt. Werk dat je goed kunt behappen en waarin jij je gewaardeerd voelt. We maken hierbij natuurlijk ook gebruik van ons uitgebreide regionale en landelijke netwerk.

Onze ervaren re-integratiecoaches staan voor een persoonlijke en inspirerende begeleiding.

Meer weten?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over tweede spoor re-integratie.