Preventief medisch onderzoek
(PMO)

Werkgevers in Nederland zijn wettelijk verplicht om hun werknemers een gezondheidsonderzoek aan te bieden. Dit geeft de organisatie een beeld van hoe het met de gezondheid van de werknemers is gesteld. De organisatie kan hier vervolgens op inspelen door specifieke activiteiten te organiseren. De uitkomst van een preventief medisch onderzoek (PMO) geeft jou als werknemer ook inzicht in je eigen gezondheid. Je bent echter niet verplicht om aan het onderzoek deel te nemen. 

Belangrijke informatie

Voor een preventief medisch onderzoek zijn de volgende onderwerpen belangrijk:

Wat is het verschil tussen een PAGO en een PMO

Bij een PAGO, een periodiek arbeidsgezondheidsonderzoek, draait het puur om het onderzoek, terwijl bij het PMO, een periodiek medisch onderzoek, ook interventies van de bedrijfsarts of de werkgever mogelijk zijn. Nog even ter verduidelijking: een PAGO is een regelmatig medisch onderzoek voor werknemers, 'gericht op de risico's die het werk voor werknemers met zich brengt', zegt de Arbowet. een PMO richt zich ook op andere factoren zoals je persoonlijke ontwikkeling. In de praktijk spreekt men vaak over een PMO als er een PAGO bedoeld wordt.

Het PMO van Merces Custodio voldoet aan alle wettelijke verplichtingen die aan een PAGO worden gesteld én wij gaan vervolgens actief aan de slag met mogelijke verbeteringen, interventies of andere methoden die je kunnen helpen.

Wat is een PMO

Een preventief medisch onderzoek, of PMO, is een uitgebreide gezondheidscheck met als doel om mogelijke fysieke en/of mentale klachten vroegtijdig te herkennen. Daarnaast geeft het handvatten om deze problemen aan te pakken. Een PMO kan bestaan uit metingen van je bloeddruk, cholesterol, BMI en longfunctie, maar ook uit vragenlijsten over je leefstijl en werkgerelateerde factoren.

Een PMO is op de eerste plaats bedoeld voor jezelf. Je ontvangt een rapport met daarin de uitkomsten van jouw onderzoek en advies om je gezondheid te behouden of te verbeteren. Daarnaast krijgen je werkgever en bedrijfsarts dankzij het PMO een beeld van de gezondheid van groepen werknemers, bijvoorbeeld van jouw afdeling of de organisatie als geheel. Zo kunnen ze voor deze groep specifieke gezonde activiteiten ontwikkelen.

De uitkomsten zijn echter nooit herleidbaar naar individuen.

Volledig anoniem

De persoonlijke resultaten en persoonsgegevens die wij met het PMO verkrijgen, behandelen we strikt vertrouwelijk. De informatie valt onder ons beroepsgeheim en delen we daarom nooit met je werkgever.

Ook krijgt je werkgever niet van ons te horen of je wel of niet hebt deelgenomen aan het onderzoek. Zowel je deelname aan als de uitkomst van het PMO, zijn dus volledig anoniem. Je bepaalt zelf wat je eventueel met je werkgever wilt delen.

Je werkgever ontvangt na de uitvoering van het PMO wel een groepsrapportage en een advies met handvatten voor vervolgacties. Ook deze rapportage is anoniem en nooit herleidbaar naar jou of jouw gezondheidsgegevens.

Wil je meer weten over je privacy en welke stappen Merces Custodio neemt om die te waarborgen? Lees dan onze privacyverklaring.

Ons privacybeleid  

Hoe wordt een PMO uitgevoerd?

Een preventief medisch onderzoek bestaat uit een reeks van activiteiten.

Wij volgen hierbij het stappenplan van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

  • FASE 1

    Voorbereiding

    In de voorbereidingsfase ontvang je meer informatie over het PMO. Vaak krijg je een vragenlijst die je vooraf dient in te vullen of mag je vast kiezen welke onderzoeken jouw interesses hebben.

  • FASE 2

    Uitvoering

    Op basis van de behoefte van je organisatie, de resultaten van de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en aanbevelingen van je bedrijfsarts, bepaalt je werkgever of er fysieke onderzoeken in het PMO opgenomen worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

    • Vragenlijsten over gezondheid en werkbeleving
    • Lichamelijk onderzoek
    • Orgaanfunctie-onderzoek van ogen, oren, longen of hart
    • Laboratoriumonderzoek

  • FASE 3

    Evaluatie en vervolgplanning

    Je kunt zelfstandig aan de slag met de resultaten van de PMO of je kunt hulp krijgen van bijvoorbeeld de bedrijfsarts. Je werkgever krijgt geen inzage in de uitkomsten van onderzoeken van de individuele werknemers. Je doet immers anoniem mee aan het onderzoek. Het is belangrijk om een vervolg te geven aan het PMO. Gedragsverandering naar een gezonder leven gebeurt immers niet van de ene op de andere dag. Je kunt zelfstandig aan de slag met de resultaten van de PMO of je kunt hulp krijgen van de bedrijfarts, loopbaancoach of gezondheidscoach. Wij helpen je graag verder.

Meer weten?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over het preventief medisch onderzoek.