Home / Diensten voor werknemers / PMO
Werkgevers in Nederland zijn wettelijk verplicht om hun werknemers een gezondheidsonderzoek aan te bieden. Dit geeft de organisatie een beeld van hoe het met de gezondheid van de werknemers is gesteld. De organisatie kan hier vervolgens op inspelen door specifieke activiteiten te organiseren. De uitkomst van een preventief medisch onderzoek (PMO) geeft jou als werknemer ook inzicht in je eigen gezondheid. Je bent echter niet verplicht om aan het onderzoek deel te nemen.
Voor een preventief medisch onderzoek zijn de volgende onderwerpen belangrijk:
Een preventief medisch onderzoek bestaat uit een reeks van activiteiten.
Wij volgen hierbij het stappenplan van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).
FASE 1
Voorbereiding
In de voorbereidingsfase ontvang je meer informatie over het PMO. Vaak krijg je een vragenlijst die je vooraf dient in te vullen of mag je vast kiezen welke onderzoeken jouw interesses hebben.
FASE 1
Voorbereiding
FASE 2
Uitvoering
Op basis van de behoefte van je organisatie, de resultaten van de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en aanbevelingen van je bedrijfsarts, bepaalt je werkgever of er fysieke onderzoeken in het PMO opgenomen worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
FASE 2
Uitvoering
FASE 3
Evaluatie en vervolgplanning
Je kunt zelfstandig aan de slag met de resultaten van de PMO of je kunt hulp krijgen van bijvoorbeeld de bedrijfsarts. Je werkgever krijgt geen inzage in de uitkomsten van onderzoeken van de individuele werknemers. Je doet immers anoniem mee aan het onderzoek. Het is belangrijk om een vervolg te geven aan het PMO. Gedragsverandering naar een gezonder leven gebeurt immers niet van de ene op de andere dag. Je kunt zelfstandig aan de slag met de resultaten van de PMO of je kunt hulp krijgen van de bedrijfarts, loopbaancoach of gezondheidscoach. Wij helpen je graag verder.
FASE 3
Evaluatie en vervolgplanning
Neem contact met ons op als je vragen hebt over het preventief medisch onderzoek.