Second opinion

Een second opinion is een tweede, onafhankelijke beoordeling van je situatie. Je hebt recht op een second opinion wanneer je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts over je re-integratie. Er moet dan een andere, onafhankelijke bedrijfsarts worden ingeschakeld om je situatie nogmaals te onderzoeken.

Belangrijke informatie

Voor een second opinion zijn de volgende onderwerpen belangrijk:

Wanneer een second opinion

Twijfel je aan de juistheid of de kundigheid van het advies van je bedrijfsarts? Dan heb je het recht om een second opinion aan te vragen. Alleen een werknemer kan een second opinion aanvragen.

Een second opinion heeft als doel om je meer zekerheid te geven over de onafhankelijkheid en juistheid van het eerste advies. Het aanvragen van een second opinion moet wel altijd in overleg met je eigen bedrijfsarts.

Je bedrijfsarts moet het verzoek tot een second opinion accepteren, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dit niet te doen. De bedrijfsarts moet deze argumenten dan schriftelijk aan je kenbaar maken.
Wordt de second opinion goedgekeurd, dan geeft een second opinion-bedrijfsarts jouw eigen bedrijfsarts een zelfstandig advies met onderbouwing. Deze arts is niet aangesloten of verbonden met ons als arbodienst.

LET OP! Een Second opinion is geen nieuwe beoordeling door een andere arts, maar een advies aan je eigen bedrijfarts. Je eigen bedrijfsarts bepaalt vervolgens of en wat het nieuwe advies voor re-integreren zal zijn. Lees hieronder meer over hoe de procedure eruit ziet.

Second opinion versus deskundigenoordeel

Wanneer je het niet eens bent met een beslissing van je bedrijfsarts of werkgever is het ook mogelijk om een deskundigenoordeel aan te vragen. Een deskundigenoordeel en een second opinion verschillen op twee punten van elkaar, namelijk:
  1. een deskundigenoordeel vraag je aan bij het UWV;
  2. aan een deskundigenoordeel zijn kosten verbonden: zo’n €100 voor de werknemer en €400 voor de werkgever.
Een deskundigenoordeel kun je in de volgende situaties nodig hebben:
  1. De arbodienst oordeelt dat je weer aan het werk kunt en je werkgever weigert je loon nog langer door te betalen.
  2. Je vindt dat je werkgever niet genoeg meewerkt aan de re-integratie.
Je kunt een deskundigenoordeel op meerdere momenten in je ziektetraject aanvragen. Het deskundigenoordeel is geen advies. Het is niet bindend en geen beslissing. U kunt er daarom geen bezwaar tegen maken.

Afspraken over je werkhervatting lopen door tijdens de second opinion

De second opinion heeft geen opschortende werking. Dit betekent dat gemaakte afspraken met je bedrijfsarts en werkgever gewoon doorlopen wanneer je een second opinion aanvraagt. De re-integratie vindt plaats op basis van deze afspraken en wordt niet uitgesteld tot na de second opinion.

Second opinion advies is niet bindend

Je eigen bedrijfsarts bepaalt op welke manier hij het advies van de second opinion bedrijfsarts bij zijn eigen advies betrekt. Hij kan het advies van de second opinion-bedrijfsarts geheel, gedeeltelijk of niet overnemen. Hiervan stelt hij jou op de hoogte. Het advies dat met de second opinion is gegeven door de andere bedrijfsarts, is dus niet bindend.

Procedure

De procedure is als volgt:
  • Stap 1

    Schriftelijk aanvragen

    Een second opinion vraag je schriftelijk aan. Op papier of via de mail.

  • Stap 2

    Onderbouwen

    Je moet je verzoek goed onderbouwen en ondertekenen. Wees zo volledig mogelijk, want zonder een heldere reden en onderbouwing kan je verzoek worden afgewezen.

  • Stap 3

    Gesprek met je eigen bedrijfsarts

    Je wordt eerst uitgenodigd voor een gesprek met je eigen bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt of een second opinion passend is en licht de vervolgstappen zoals hier omschreven verder toe.

  • Stap 4

    Keuze second opinion arts

    Je krijgt de keuze uit twee artsen die beiden niet aan je eigen organisatie zijn gebonden. Je mag zelf kiezen wie je van deze twee wilt inzetten.

  • Stap 5

    Overdracht gegevens naar second opinion arts

    De bedrijfsarts bespreekt met jou een overdracht voor de second opinion arts.

  • Stap 6

    Gesprek met de second opinion arts

    Je wordt uitgenodigd voor een gesprek met de second opinion arts. Dit gesprek vindt binnen twee tot vier weken plaats, afhankelijk van je keuze en hoeveel tijd de second opinion arts nodig heeft om zich voor te bereiden.

  • Stap 7

    Onderbouwing advies

    De second opinion arts stelt aan de hand van de aangeleverde informatie en het gesprek met de medewerker een advies op voor de eigen bedrijfsarts. Het advies van je second opinion bedrijfsarts wordt met jou besproken en na jouw toestemming doorgestuurd naar je eigen bedrijfsarts.

  • Stap 8

    Bijstellen advies eigen arts

    De bedrijfsarts bepaalt op welke wijze hij het advies van de second opinion bedrijfsarts betrekt bij zijn eigen advies en stelt jou hiervan op de hoogte.

Oneens met de second opinion

Als je van mening bent dat de bedrijfsarts het verzoek om een second opinion heeft afgewezen op verkeerde gronden, kun je een klacht indienen bij de arbodienst of bedrijfsarts. Ben je van mening dat je eigen bedrijfsarts te weinig rekening houdt met het advies van de second opinion-bedrijfsarts? Dan kun je dit bij je eigen bedrijfsarts aangeven en hem verzoeken om de verdere begeleiding over te dragen aan een andere bedrijfsarts. Ook hierover kun je bij ons een klacht indienen.

Meer over onze klachtenprocedure en hoe je een klacht indient, lees je op de pagina over het klachtenreglement.

Meer weten over de second opinion?

Neem gerust contact op als je vragen hebt over de second opinion.