Vertrouwens­persoon

De sfeer op de werkvloer kan veel invloed hebben op hoe je in je vel zit. Zaken als een te hoge werkdruk of ongewenste omgangsvormen zoals pesterijen, seksuele intimidatie of discriminatie geven veel stress. Dit kan op termijn lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. Heb jij hiermee te maken? Wacht dan niet te lang met ingrijpen. De vertrouwenspersoon biedt je een luisterend oor en zoekt samen met jou naar een oplossing.

Belangrijke informatie

Voor een vertrouwenspersoon zijn de volgende onderwerpen belangrijk:

Waarom een vertrouwenspersoon?

Een veilige en gezonde werkomgeving is belangrijk voor zowel jou als je werkgever. De mogelijkheid om met een vertrouwenspersoon te spreken is waardevol, omdat een vertrouwenspersoon:
  1. er voor je is als je stress, conflicten, pesterijen, discriminatie of andere psychosociale uitdagingen ervaart op de werkplek;
  2. je een veilige omgeving biedt waarin je vertrouwelijk vrijuit kunt spreken;
  3. je professioneel kan ondersteunen om ingewikkelde of stressvolle situaties aan te pakken en op te lossen.
Kortom, de vertrouwenspersoon is er om je te helpen. Maak daar gebruik van als je hulp nodig hebt.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon biedt ondersteuning en begeleiding wanneer je te maken hebt met problemen, uitdagingen of conflicten. Het doel van een vertrouwenspersoon is om je een veilige en vertrouwelijke plek te bieden waar je vrijuit kunt spreken, je zorgen kunt delen en hulp kunt krijgen bij het vinden van oplossingen voor je werkgerelateerde problemen.

Een vertrouwenspersoon inschakelen

Wanneer je werkgever hiervoor een contract bij ons heeft, heb je van je werkgever rechtstreekse contactgegevens van de vertrouwenspersoon ontvangen.

Je kunt de vertrouwenspersoon op ieder moment inschakelen, zonder je leidinggevende of werkgever hierover in te lichten. Je bespreekt het probleem, vertelt wat je zelf hebt ondernomen om het op te lossen en bepaalt samen de vervolgstappen. Zo kan de vertrouwenspersoon je helpen om met de situatie om te gaan.

In deze video leggen we je uit wat de vertrouwenspersoon kan betekenen.

Volledig anoniem

Een gesprek met een vertrouwenspersoon is volledig anoniem. Je werkgever krijgt dus niets te horen over de inhoud van de gesprekken en zelfs niet over het feit dat je überhaupt met de vertrouwenspersoon spreekt.

Heb je vragen over de vertrouwenspersoon?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over wat een vertrouwenspersoon voor jou kan doen.