Verzuimbegeleiding

Arbodiensten spelen een cruciale rol bij verzuimbegeleiding binnen organisaties. Wij leggen uit hoe verzuimbegeleiding door een arbodienst door ons wordt uitgevoerd en wat je van ons kunt verwachten.

Hoe werkt verzuimbegeleiding

Wij staan klaar om je te ondersteunen als je ziek bent, met het doel om je gezond te laten terugkeren naar je werk. Op deze pagina lees je meer over de verzuimbegeleiding. In ons speciale thema Als je ziek bent vind je antwoord op diverse vragen rondom verzuim.

Wet verbetering poortwachter

Als je ziek wordt, moeten jij en je werkgever samen werken aan een goede re-integratie. De regels die hierbij gelden zijn vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Deze wet bepaalt onder andere:
  • welke stappen er minimaal moeten worden genomen;
  • wanneer deze uitgevoerd moeten zijn;
  • wie deze stappen dienen uit te voeren en welke verantwoordelijkheden iedereen heeft (denk bijvoorbeeld aan de rol van de bedrijfsarts);
  • wat er in het re-integratieverslag moet staan.

In de video hiernaast geeft UWV een uitleg over de Wet verbetering poortwachter en hieronder nemen we de globale stappen van onze verzuimbegeleiding met je door.

Stappenplan

Wil je meer weten over je rechten en plichten bij ziekte? Kijk dan op onze speciale blog Wet verbetering poortwachter uitgelegd voor de werknemer. Hieronder staan de belangrijkste stappen in het verzuimtraject toegelicht.

  • 1

    Dag 1

    Ziekmelden

    Zodra je ziek bent en niet kunt werken, meld je dit bij je werkgever. Hoe je dit moet doen staat beschreven in het verzuimprotocol van je werkgever. Daarin staat ook of je je ziek moet melden bij de arbodienst.

  • 2

    Week 6

    Probleemanalyse

    Ben je bijna zes weken ziek? Dan word je door je arbodienst uitgenodigd voor een gesprek met de bedrijfsarts of de Praktijkondersteuner bedrijfsarts. Er wordt dan vastgesteld wat je nog wel kan en wat niet. Dit wordt vastgelegd in een probleemanalyse.

  • 3

    Week 8

    Persoonlijk plan van aanpak

    Samen met de werkgever stel je een persoonlijk plan van aanpak op.

  • 4

    Elke 6 weken

    Evalueren en bijstellen

    Gedurende je ziekteperiode blijf je contact onderhouden met je werkgever (zoals vastgesteld in het plan van aanpak, en houd je je werkgever op de hoogte van eventuele veranderingen in je herstel. Er moet minimaal eenmaal in de zes weken contact zijn met je werkgever om de voortgang te bespreken.

  • 5

    Week 52

    Eerste jaarsevaluatie

    Als je één jaar ziek bent, bespreek je met je werkgever hoe het in het afgelopen jaar is gegaan. Jullie bespreken of jullie op de goede weg zijn om weer aan het werk te komen. Dit heet de Eerstejaarsevaluatie.

  • 6

    Week 52

    Arbeidsdeskundig onderzoek

    Mocht het verzuim richting een jaar gaan (of soms eerder) dan vindt er een arbeidsdeskundig onderzoek plaats.

  • 7

    Week 56

    Tweede spoortraject

    Als je niet terug kunt naar werk bij je eigen werkgever, dan is die wettelijk verplicht om jou een tweede spoortraject aan te bieden. De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige geeft aan wanneer dit traject wordt opgestart. Dit kan al na 6 weken en gebeurt uiterlijk na 56 weken arbeidsongeschiktheid.

  • 8

    Week 91

    Eindevaluatie

    Uiterlijk in week 91 geef je samen met je werkgever in de eindevaluatie aan wat de stand van zaken is van de re-integratie. Je werkgever vult deze eindevaluatie ook in op het moment dat je uit dienst gaat.

  • 9

    87 Weken

    WIA aanvraag

    Hebben alle inspanningen niet geleid tot (volledige) terugkeer naar werk, dan ontvang je in de 87ste week een WIA-formulier van het UWV. Dit formulier moet je binnen drie weken terug sturen aan het UWV als je van plan bent een WIA-uitkering aan te vragen. Je stelt ook samen met je werkgever een eindevaluatie op.

Met wie krijg je te maken

De professionals van Merces Custodio

Tijdens je verzuim kun je te maken krijgen met de volgende deskundigen:

  • Bedrijfsarts
    De bedrijfsarts is de medisch specialist die gespecialiseerd is in de relatie tussen werk en gezondheid. De bedrijfsarts heeft als taak om de gezondheid van de werknemers te beschermen en te bevorderen en om de werkgever te adviseren over het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. De bedrijfsarts is degene die als enige een oordeel mag vellen over de arbeidsongeschiktheid. Meer over de rol van de bedrijfsarts lees je in de blog 'Wat doet de bedrijfsarts.'
  • Praktijkondersteuner bedrijfsarts
    De praktijkondersteuner bedrijfsarts is je contactpersoon als het gaat om de medische kant van je ziekteproces. Deze procesondersteuner werkt onder de directe verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts en voert in opdracht van hem of haar taken uit. Meer over de rol van de praktijkondersteuner bedrijfsarts lees je in de blog:
  • Casemanager proces
    De casemanager proces is er om jou en je werkgever te begeleiden en te adviseren over het verzuimproces.
  • Arbeidsdeskundige
    Een arbeidsdeskundige onderzoekt je arbeidsvermogen. Wanneer je in de ziektewet gaat, bekijkt hij of zij of je inzetbaar bent. De arbeidsdeskundige gaat bijvoorbeeld na of er werkzaamheden zijn die ondanks je ziekte nog wel kunt uitvoeren, of dat je volledig arbeidsongeschikt bent.
  • Re-integratiecoach
    Een re-integratiecoach tweede spoor begeleidt je als je na een ziekteproces klaar bent om te re-integreren naar werk buiten de organisatie. De re-integratiecoach verzorgt ook de afstemming met andere betrokken partijen, zoals de bedrijfsarts en/of het UWV.

Vragen en contact

We begrijpen dat ziekteverzuim lastig kan zijn en we willen je helpen bij elke stap van het proces. Samen werken we aan een gezonde en succesvolle terugkeer naar werk. Als je vragen hebt of graag meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met je vaste casemanager. We zijn er om je te helpen.