Hoe bereid je je voor op het gesprek met de arbeidsdeskundige?

Wanneer je als werknemer bijna een jaar ziek bent en/of als er vragen zijn over je arbeidsmogelijkheden, re-integratiemogelijkheden en inzetbaarheid vindt er een arbeidsdeskundig onderzoek plaats. Dit is een gesprek met een arbeidsdeskundige. Deze zal ook een gesprek met je werkgever aangaan en je werkplek bekijken. In deze blog geven we aan hoe je goed voorbereid naar dit gesprek toe kunt gaan.

Publicatie: 2 april 2024

Goede voorbereiding

Met onderstaande stappen kun je je goed voorbereiden:

Documentatie verzamelen

Verzamel alle relevante documentatie met betrekking tot je verzuim. Denk hierbij aan de terugkoppelingen van de (bedrijfs)arts, het Plan van Aanpak, tussentijdse gespreksverlagen en de Probleemanalyse, maar ook andere informatie die voor jou relevant kan zijn. Zoals diploma’s etc.

Maak een lijst

Noteer alle vragen of zorgen die je hebt met betrekking tot terugkeer naar werk, zoals welke soorten werk geschikt zouden zijn, mogelijke aanpassingen die nodig zijn, of hoe je om moet gaan met eventuele beperkingen.

Rechten en plichten Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten als werknemer, inclusief wetten met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Meer hierover lees je in onze blog: Wet verbeteringpoortwachter voor werknemer.

Vaardigheden en interesse

Overweeg welke soorten werk bij je passen, rekening houdend met je vaardigheden, interesses en beperkingen. Bedenk ook of er eventuele aanpassingen op de werkplek nodig zijn.

Oefenen

Als je nerveus bent voor het gesprek, oefen dan met een vriend of familielid, of zelfs voor de spiegel. Dit kan je helpen om zelfverzekerder te zijn tijdens het gesprek.

Wees open en eerlijk

Tijdens het gesprek is het belangrijk om open en eerlijk te zijn over je situatie, je beperkingen en wat je nodig hebt om succesvol terug te keren naar werk. Benoem deze punten vooral, ook al vind je het misschien lastig. 

Stel vragen

Aarzel niet om vragen te stellen tijdens het onderzoek, wanneer je iets bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk is of als je meer informatie wenst te ontvangen. Het gesprek is er voor jou om vooral inzicht te krijgen met betrekking tot je arbeidsmogelijkheden en inzetbaarheid.

Maak aantekeningen

Maak tijdens het gesprek vooral duidelijke aantekeningen. Dit maakt dat je op een later moment kunt teruglezen wat er besproken is. Daarbij is het met name handig om ook te kunnen lezen wat er is afgesproken met betrekking tot de re-integratie en de daarvoor te nemen vervolgstappen.

Neem iemand mee

Vraag vooraf aan het gesprek met de arbeidsdeskundige of je iemand mag meenemen naar het onderzoek. Twee personen horen immers meer dan één persoon. Hiermee voorkom je dat er belangrijke informatie wordt vergeten of niet aan bod komen. 

Vervolg

Aan het einde van het gesprek is het belangrijk om duidelijkheid te vragen wat eventuele vervolgstappen zijn en wat er hierin van jou wordt verwacht. Vraag daarbij ook aan de arbeidsdeskundige wanneer je de schriftelijke rapportage kunt verwachten. 

Conclusie

Een goede voorbereiding op een arbeidsdeskundig onderzoek is verstandig. Door je van te voren in te lezen, vragen te noteren en tijdens het gesprek je situatie duidelijk toe te lichten krijgt de arbeidsdeskundige een helder beeld van jouw situatie. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over een arbeidsdeskundige onderzoek? Bekijk dan ook onze dienstenpagina.

Deel dit bericht