Een gezonde thuiswerkplek

Een gezonde thuiswerkplek

Thuiswerken is uit veel organisaties niet meer weg te denken. Het is daarmee ook een vast onderdeel geworden van het personeelsbeleid. Net als de werkplek op het werk, hoort een thuiswerkplek goede, veilige arbeidsomstandigheden te bieden die voldoen aan de Arbowet. Als werkgever moet je dus inventariseren in wat je werknemer nodig heeft om veilig en productief te kunnen werken. Je hebt als werknemer natuurlijk ook een verantwoordelijkheid: zo moet je zelf letten op een goede werkhouding, voldoende pauze momenten nemen en moet je het bij je werkgever aangeven als je klachten ervaart doordat je werkplek die niet aan de eisen voldoet. Wat er nog meer komt kijken bij de inrichting van een thuiswerkplek? Dat lees je in dit artikel.

Publicatie: 25 januari 2024

Praktische tips

Licht

Zorg voor voldoende verlichting op de werkplek. Vooral daglicht draagt bij aan een fitter en aangenamer gevoel. Mocht er onvoldoende daglicht zijn, zorg dan voor helder en voldoende kunstlicht (full spectrum licht). Voorkom hinderlijke weerspiegeling van licht op je beeldscherm. Het meest ideaal is om het beeldscherm dwars ten opzichte van het raam te zetten, bij voorkeur op ongeveer drie meter afstand.

Lucht

Vervuilde lucht door onvoldoende ventilatie van de uitstoot van kantoorapparaten en verwarming kan leiden tot klachten aan de luchtwegen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Luchtverversing is daarom erg belangrijk. Dit kan door de ramen open te zetten, door ventilatieroosters of via een ventilatiesysteem. Zet printers, faxen en kopieerapparaten in een aparte ruimte met voldoende ventilatie. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in orde is, tussen de dertig procent en zeventig procent. Te droge lucht kan tot droge slijmvliezen en oogklachten leiden en een te hoge luchtvochtigheid kan klachten aan de luchtwegen en huidirritatie tot gevolg hebben.

Zorg voor een scheiding tussen werk en privé

Een eigen kamer die je als kantoor/werkplek kunt inrichten is natuurlijk ideaal. Echter, niet iedereen heeft die ruimte thuis. Mocht je geen aparte ruimte hebben, zorg er dan voor dat je al je werkspullen (ordners, papieren, laptop, werktelefoon) netjes kunt opbergen in een kast of bureau. Zo kun je ook daadwerkelijk afstand nemen van je werk aan eind van je werkdag.

Beweeg

Te veel zitten zorgt voor een verhoogde kans op lichamelijke en mentale klachten. Te veel zitten vergroot bijvoorbeeld de kans op diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook je brein blijft fitter bij veel beweging. Zorg er daarom voor dat je regelmatig van je stoel komt. Bel staand, kijk naar de mogelijkheid van een zit-sta bureau, ga eens wandelen tijdens een telefonisch overleg of doe stretch- of krachtoefeningen tijdens je pauze.

Pauzeer

Als je thuis werkt, word je mogelijk minder gestoord en kun je geneigd zijn om maar achter je scherm door te blijven werken. Pauzes nemen is echter heel belangrijk om even tot rust te komen en te resetten. Je kunt pauze momenten inplannen in je agenda. Vergeet daarbij niet om naast je lunchpauze ook diverse koffiepauzes in te plannen.

Eet gezond

Wie gezond en gevarieerd eet, heeft minder kans op kanker en hart- en vaatziekten. Maar ook op de korte termijn boek je winst: je voelt je na het eten van een salade vaak fitter dan na het eten van een vette snack. Je kunt ongezond snacken tijdens een vermoeid moment te snel af zijn door gezonde snacks klaar te hebben staan. Denk aan tomaatjes, komkommer, wortels, een appel of gemengde ongezouten nootjes.

Ergonomie van de werkplek

Een goede werkhouding is essentieel voor zowel je fysieke welzijn als je productiviteit op de werkplek. Het aannemen van een juiste werkhouding helpt niet alleen bij het voorkomen van lichamelijke klachten, zoals rugpijn en spanning in de nek en schouders, maar bevordert ook een efficiënte uitvoering van taken. 

Hier zijn enkele belangrijke punten om een goede werkhouding te bevorderen:

  • Zithoogte
    Zorg ervoor dat je bekken hoger is dan je knieën.
  • Zitdiepte
    Zorg ervoor dat er een vuist ruime zit in je kniekuil.
  • Steun lage rug
    Zorg ervoor dat de leuning van je stoel ondersteuning biedt ter hoogte van je broekriem.
  • Toetsenbord
    Zorg dat je toetsenbord stabiel ligt, 15 cm van tafelrand.
  • Beweging rug
    Zorg ervoor dat je rugleuning van je stoel (indien mogelijk) in beweegstand staat.
  • Tafel en armsteunen
    Zorg ervoor dat je tafel parallel loopt ten opzichte van je stoel, zodat je onderarm ontspannen rust op beiden.
  • Schermafstand
    Zorg ervoor dat je beeldscherm op een armlengte afstand van je afstaat.
  • Beeldscherm hoogte
    Zorg ervoor dat de bovenrand van je beeldscherm op ooghoogte afgesteld staat.

Conclusie

Een gezonde thuiswerkplek is iets waar je als werknemer veel invloed op hebt. Het is niet enkel een kwestie van het correct instellen van je computer en bureaustoel. Het vergt ook discipline. Mocht je als werknemer klachten ervaren als gevolg van je thuiswerkplek, kaart dit dan aan bij je werkgever. Een gezonde en veilige werkplek is immers een gedeelde verantwoordelijkheid. 

Gerelateerde diensten

Ben je geïnteresseerd in een gezonde werkvloer en hoe je dit kunt realiseren? Kijk dan ook eens naar de verdere dienstverlening die wij hiervoor aanbieden.

Deel dit bericht