Hoe gezond is mijn werkvloer?

Hoe gezond is mijn werkvloer?

We brengen veel tijd door op ons werk. Het is daarom van belang dat deze omgeving een positieve bijdrage levert aan onze gezondheid en welzijn. Een gezonde werkvloer heeft niet alleen een positief effect op onze fysieke gezondheid, maar ook op ons mentale welzijn en productiviteit. In dit artikel komen de verschillende aspecten aan bod die kunnen bijdragen aan een gezonde werkomgeving en is er specifieke aandacht voor de mentale gevolgen hiervan.

Publicatie: 10 januari 2024

Belangrijke aspecten

Ergonomie

Een belangrijk aspect van een gezonde werkvloer is ergonomie. Ergonomische werkplekken verminderen het risico op lichamelijke klachten, zoals rugpijn en RSI. Comfortabele stoelen, verstelbare bureaus en ergonomische accessoires kunnen dit voorkomen. Regelmatige pauzes en afwisseling van houdingen zijn ook essentieel om langdurig zitten tegen te gaan.

Lucht- en lichtkwaliteit

Een goede lucht- en lichtkwaliteit op de werkvloer is van groot belang voor de gezondheid. Slechte ventilatie en vervuilde lucht kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen. Dit geldt ook voor een werkplek met slechte lichtkwaliteit.

Stress

(Werk)stress is de belangrijkste oorzaak van langdurig ziekteverzuim op de werkvloer. Werkstress kan ontstaan door: te hoge werkdruk, seksuele intimidatie, pesten, arbeidsdiscriminatie, agressie en geweld. Of een combinatie van deze factoren. Dit wordt ook wel Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) genoemd.

Gezonde voeding en beweging

Een gezonde levensstijl is van belang zowel buiten het werk als op het werk. Organisaties kunnen hiervoor gezonde voedingsopties aanbieden en lichaamsbeweging stimuleren. Het faciliteren van sport- en bewegingsactiviteiten tijdens werktijd kan bijdragen aan de fysieke gezondheid van werknemers.

Teambuilding en sociale Interactie 

Teambuildingactiviteiten, sociale evenementen en een goede teamdynamiek dragen bij aan een positieve werksfeer. Een goede onderlinge relatie tussen collega’s kan stress verminderen en het algemene welzijn verbeteren.

Veiligheid

Het hanteren van een veilige werkplek is van groot belang. Het is aan te raden om hiervoor regelmatig een risicobeoordeling uit te voeren. Om potentiële gevaren op de werkvloer te identificeren. Naast de fysieke en psychosociale risico’s betreft dit ook chemische en biologische risico’s.

Doe hier de zelftest

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft middels de Nederlandse Arbeidsinspectie hier een zelfinspectie voor ontwikkeld, zodat je kunt checken of je voldoet aan de wettelijke verplichtingen volgens de Arbowet. In 6 stappen komen alle onderdelen aan bod:

  • Stap 1: RI&E en PvA
  • Stap 2: Veilig en Gezond gedrag
  • Stap 3: Werkomgeving
  • Stap 4: Contract Bedrijfsarts / Arbodienst
  • Stap 5: Preventiemedewerker
  • Stap 6: Bedrijfshulpverlening

Na afloop verschijnt er een actiepuntenlijst met eventuele verbeterpunten. Je gegevens blijven geheim en je antwoorden zijn niet toegankelijk voor de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Werkdruk en ongewenst gedrag

Inventariseer de risico’s in uw organisatie
Ontvang een lijst met verbeterpunten
Neem de juiste maatregelen

Doe de zelftest

Maak werkdruk bespreekbaar

Werkdruk is een complex begrip en wordt niet opgelost door enkel extra personeel aan te nemen. Er zijn verschillende factoren van invloed op werkdruk. Het werkdrukkompas geeft inzicht in deze factoren, tips en mogelijke oplossingen.

Conclusie

Aan een gezonde werkvloer dragen werkgever en werknemers bij, het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Door aandacht te besteden aan bovengenoemde belangrijke aspecten, kan een werkomgeving worden gecreëerd waarin werknemers op zowel professioneel als persoonlijk vlak het best uit zichzelf halen. Een gezonde werkvloer draagt niet alleen bij aan de individuele gezondheid, maar ook aan de productiviteit en het succes van de organisatie als geheel.

Gerelateerde diensten

Ben je geïnteresseerd in een gezonde werkvloer en hoe je dit kunt realiseren? Kijk dan ook eens naar de verdere dienstverlening die wij hiervoor aanbieden.

Deel dit bericht