Hoe combineer je werk en mantelzorg?

Steeds meer werkende mensen moeten werk en zorgtaken combineren. 1 op de 3 werknemers in Nederland is mantelzorger. 

Hoe combineer je werk en je zorgtaken? Wij geven antwoord op deze vraag in dit artikel.

Publicatie: 29 juli 2024

Wat is mantelzorg?

Zorg jij voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft? Dan ben jij mantelzorger. Dit geldt ook als de zorg voor jou vanzelfsprekend voelt, zoals zorgen voor je kind of je zieke ouder. Mantelzorg is die extra zorg die je geeft aan iemand die het echt nodig heeft. De video hieronder geeft een goed beeld van de mantelzorger.

Tips om werk en mantelzorg te combineren

Heb je moeite met het combineren van je werk en je zorgtaken? Of maak je je zorgen over de toekomst? Kijk naar onderstaande tips om je op weg te helpen.

  • Vul de wegwijzer van Mantelzorg.nl in. Deze wegwijzer helpt je met handige tips en handvatten om je werk en je zorgtaken te combineren die passen bij jouw situatie.
  • Ga het gesprek aan met je werkgever. Veel werknemers willen liever privé en werk gescheiden houden of schamen zich voor hun situatie.  Maar wat als de privésituatie (negatieve) invloed heeft op het werk? Als de leidinggevende en collega’s weten van de thuissituatie, is er vaak meer begrip en flexibiliteit.
  • Bekijk je CAO en het personeelsreglement. In jouw cao kunnen specifieke afspraken of voorwaarden staan, zoals extraverlofdagen voor mantelzorg. Je kunt de cao en/of aanvullende afspraken inzien of opvragen bij je werkgever.
  • Vraag om ondersteuning op je werk. Op je werk kun je voor ondersteuning onder andere terecht bij de HRM afdeling van je werk, de bedrijfsarts, bedrijfsmaatschappelijk werk of vertrouwenspersoon. Je kan bijvoorbeeld om een (anoniem) arbeidsomstandighedenspreekuur vragen.
  • Neem contact op met jouw gemeente. Elke gemeente heeft zijn eigen invulling voor ondersteuning van mantelzorgers. Zo kun je bijvoorbeeld hulp krijgen bij het regelen van respijtzorg.

Verlofregelingen voor mantelzorgers

Lukt het niet om je werk en je zorgtaken te combineren, omdat bijvoorbeeld je dierbare plots wordt opgenomen in het ziekenhuis of omdat het (tijdelijk) te zwaar wordt? Dan kun je aanspraak maken op een aantal wettelijke verlofregelingen:

Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof is voor onverwachte zaken waarbij je direct vrij moet zijn. Bijvoorbeeld als je kind plotseling ziek wordt. Het verlof duurt zo lang als nodig is om de eerste zaken te regelen. Soms is dat een paar uur, soms enkele dagen. Het salaris wordt tijdens het verlof doorbetaald.

Kortdurend zorgverlof

Kortdurend verlof  is maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt in een periode van 12 maanden. Als je dus 32 uur per week werkt, dan heb je recht op maximaal 64 uur verlof. Je kunt het verlof opnemen na overleg met je werkgever. De werkgever kan het verlof alleen weigeren als de organisatie hierdoor in ernstige problemen zou komen. Je salaris wordt tijdens het verlof voor 70% doorbetaald.

Langdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof kun je opnemen voor een periode van  maximaal 6 keer het aantal uren dat je per week werkt en minimaal 2 keer het aantal uren wat je per week werkt. In overleg met je werkgever kun je de verlofuren spreiden. De werkgever hoeft het salaris niet door te betalen over de uren dat het langdurig verlof geldt.

Video met uitleg over de wettelijke regelingen

Hieronder staat een Youtubefilmpje van Mantelzorg.nl met heldere uitleg over alle wettelijke regelingen.

Meer informatie

Wil je meer weten over het combineren van mantelzorg en je werk? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht