Oneens met besluit bedrijfsarts

Ik kan me niet vinden in het advies van de bedrijfsarts

Het kan gebeuren dat je een goed gesprek hebt gehad met de bedrijfsarts, maar dat je je niet kunt vinden in de schriftelijke terugkoppeling die je van dit consult ontvangt. Of dat je je zelfs geheel niet kunt vinden in het besluit van de bedrijfsarts. Wat kan je dan doen? In dit artikel leggen we uit welke stappen je kunt ondernemen.

Publicatie: 26 januari 2024

Stappen

Als je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om je standpunt kenbaar te maken of om het advies aan te vechten. Hiervoor kun je aankloppen bij:

De arbodienst

Neem contact op met je casemanager van je arbodienst en leg de situatie voor. De casemanager kan gemakkelijk schakelen met de bedrijfsarts en navraag doen, of een consult inplannen met de bedrijfsarts.

Je werkgever

Ga het gesprek aan met je werkgever en geef aan waarom je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts. Probeer samen tot een oplossing te komen.

Een andere bedrijfsarts

Als je het niet eens bent met handelswijze van de bedrijfsarts, heb je het recht om een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts. Dit kan helpen om een objectiever beeld te krijgen van je situatie. Een second opinion is niet bedoeld om onenigheid of een meningsverschil over het advies van de bedrijfsarts op te lossen. Daarvoor dient het Deskundigenoordeel UWV. Meer over het aanvragen van een second opinion lees op deze pagina.

Deskundigenoordeel UWV

Jij of je werkgever kunnen het UWV vragen om een onafhankelijk en deskundig oordeel over de situatie te geven. Dit heet een deskundigenoordeel. Bij een deskundigenoordeel bekijkt een onafhankelijke verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige de situatie, waarna een uitspraak volgt. Het oordeel kan betrekking hebben op:

  •  je arbeids(on)geschiktheid;
  • de re-integratie inspanningen van zowel jezelf als je werkgever;
  • je eigen of andere functie bij je werkgever en of deze passend is nu je ziek bent.

De kosten van het deskundigenoordeel zijn voor de aanvrager. Het deskundigenoordeel is geen advies. Het is niet bindend en geen beslissing. Het is een leidraad waar jij en je werkgever mee verder kunnen.
Meer over het deskundigenoordeel en hoe je deze aanvraagt lees je hier.

Rechtsbijstandverzekering of juridisch loket

Als je er niet uitkomt met je werkgever of als er sprake is van een arbeidsconflict, kun je hulp vragen bij een rechtsbijstandverzekering of juridisch loket. Zij kunnen je helpen om je rechten te verdedigen en om te bekijken welke stappen je verder kunt nemen.

Conclusie

Als je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen, zodat je samen kunt werken aan een oplossing en verdere mogelijke escalatie kunt voorkomen.

Gerelateerde diensten

Wil je meer weten over wat je kan doen als je het niet eens bent met de bedrijfsarts? Bekijk dan deze pagina’s.

Deel dit bericht