Overzicht diensten verzuim­begeleiding

Overzicht diensten verzuim­begeleiding

Wanneer een werknemer ziek is, moet er direct een ziekmelding worden gedaan. Vervolgens zet de arbodienst de verzuimbegeleiding in gang. Maar hoe ziet deze begeleiding eruit? En wat kun je doen wanneer je verwacht dat een werknemer gaat uitvallen? Omdat we ons kunnen voorstellen dat dit niet altijd duidelijk is, lichten we dit graag toe in dit artikel.

Publicatie: 12 januari 2024

Professionals

Een werknemer die contact opneemt met de arbodienst heeft vaak eerst contact met het medisch secretariaat. Tijdens dit contact worden de vervolgstappen bepaald, bijvoorbeeld een doorverwijzing naar een casemanager proces. Dit is een gediplomeerd deskundige. Wij werken bij voorkeur met vaste casemanagers proces die werken volgens de Wet verbetering poortwachter. Door met vaste casemanagers proces te werken, zijn zij goed op de hoogte van wat er in een organisatie speelt en hoe de dienstverlening er is ingericht. Maar binnen onze verzuimbegeleiding komen natuurlijk meer professionals aan bod. Hierover vertellen we hieronder meer.

Diensten

Preventief spreekuur

Wanneer een werknemer graag in gesprek wil over gezondheid op de werkplek of gezondheidsrisico’s, is een preventief spreekuur met de bedrijfsarts hiervoor een goed moment. Het is mogelijk om dit gesprek vertrouwelijk te voeren, zonder terugkoppeling naar de werkgever.

Anoniem arbeidsomstandigheden spreekuur

Dit spreekuur met de bedrijfsarts biedt werknemers de gelegenheid om zonder tussenkomst van de werkgever hun zorgen te uiten over de arbeidsomstandigheden op het werk. Denk aan problemen met veiligheid, ergonomie, werkdruk of andere zaken. De werkgever heeft geen inzage in wie het anoniem arbeidsomstandigheden spreekuur bezoekt en krijgt ook geen terugkoppeling van de gevoerde gesprekken.

Regulier spreekuur verzuimbegeleiding

Dit spreekuur bij de bedrijfsarts is gericht op de begeleiding van werknemers die ziek zijn en heeft als doel het bevorderen van een passende en duurzame terugkeer naar werk, volgens de Wet verbetering poortwachter.

Spreekuur praktijkondersteuner bedrijfsarts

Het is ook mogelijk dat een werknemer contact heeft met een praktijkondersteuner bedrijfsarts. Deze professional werkt onder supervisie van de bedrijfsarts waardoor er snel kan worden gestart met adequate verzuimbegeleiding. De praktijkondersteuner bedrijfsarts heeft meer bevoegdheden, kan daardoor snel schakelen en de bedrijfsarts goed ondersteunen. Voor meer informatie zie de blog taakdelegatie.

PMO

Een werkgever is verplicht om werknemers een preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden waarmee zij inzicht krijgen in hun gezondheid en staat van welzijn. Bij dit onderzoek kunnen meerdere professionals betrokken zijn, zoals arbeids- en organisatiedeskundigen. Bij de uitvoering van het onderzoek voert de bedrijfsarts een centrale rol.

Vertrouwenspersoon

Elke organisatie met werknemers moet een beleid hebben rondom Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). Denk aan pesten, agressie en geweld, discriminatie, seksuele intimidatie of een (te) hoge werkdruk. De toegang tot een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van dit beleid. Deze persoon biedt ondersteuning en begeleiding bij problemen, uitdagingen en/of conflicten. Een gesprek met een vertrouwenspersoon is volledig anoniem en richt zich op het samen zoeken naar oplossingen. De werkgever wordt niet op de hoogte gesteld van gesprekken die hebben plaatsgevonden en dus ook niet van de inhoud van deze gesprekken. Voor meer informatie zie de blog vertrouwenspersoon.

Arbeidsdeskundig onderzoek

Het is verstandig om een arbeidsdeskundige onderzoek in te zetten wanneer een werknemer langdurig ziek is. Dit is sowieso verplicht aan het einde van het eerste ziektejaar. De arbeidsdeskundige maakt binnen dit onderzoek een weging tussen de belastbaarheid van de werknemer (zoals die is vastgesteld door de bedrijfsarts) en de belasting van de functie. Door het uitvoeren van een arbeidsdeskundige onderzoek wordt helder of re-integratie in het eigen werk of aangepast werk reëel is, of dat er mogelijkheden buiten de organisatie moeten worden gezocht (tweede spoor traject).

Tweede spoor traject

Het doel van een tweede spoor traject is om een langdurig zieke werknemer te begeleiden naar passend werk bij een andere organisatie. Hierdoor wordt diegene in staat gesteld om weer actief deel te nemen aan het arbeidsproces. Deze begeleiding wordt uitgevoerd door een re-integratie coach. Het is verplicht om de re-integratie van zieke werknemers te bevorderen, ook als dit betekent dat die elders aan het werk gaan. Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot sancties.

Kosten

Wij hanteren diverse abonnementen. Afhankelijk van het gekozen abonnement zijn hier verschillende diensten in opgenomen. Voor diensten die geen deel uitmaken van het abonnement geldt een uurtarief of vast tarief.

Verzuimbegeleiding

Lees meer over de Wet verbetering poortwachter en onze invulling voor verzuimbegeleiding op onze dienstenpagina Verzuimbegeleiding

Gerelateerde diensten

Ben je geïnteresseerd in onderwerpen die hiermee te maken hebben? Kijk dan ook eens naar de verdere dienstverlening die wij hiervoor aanbieden. 
Deel dit bericht