Verzuim

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, is het belangrijk dat de werknemer en werkgever beide precies weten wat er moet gebeuren. Zo kun je als werkgever vaak een snelle(re) terugkeer naar werk bewerkstelligen en voorkom je sancties. 

Verzuimtraject

Een verzuimtraject bestaat uit onderstaande stappen.

Je leest hierover meer in onze blog: Wet verbetering poortwachter uitgelegd voor de werkgever.


  • 1

    Dag 1

    Ziekmelding

    Wanneer een werknemer ziek is, meldt hij dit direct bij de werkgever of bij de arbodienstverlener. Dit is vastgelegd in het verzuimprotocol.

  • 2

    Week 6

    Probleemanalyse

    De bedrijfsarts stelt binnen zes weken een probleemanalyse op en vermeldt hierin wat nodig is voor de re-integratie.

  • 3

    Elke 6 weken

    Voortgangsgesprek

    Minstens eens in de zes weken vindt er een overleg plaats tussen werkgever en werknemer. Dit wordt vastgelegd in de (eerstejaars-)evaluatie.

  • 4

    WEEK 8

    Plan van Aanpak

    Werkgever en werknemer stellen binnen twee weken samen een plan van aanpak op. Dit is gericht op zo spoedig mogelijke werkhervatting.

  • 5

    Week 52

    Eerstejaarsevaluatie

    Tijdens dit evaluatiemoment tussen werkgever en werknemer wordt met een formulier vastgelegd of het plan van aanpak nog steeds voldoet.

  • 6

    Week 93

    WIA aanvraag

    In het re-integratieverslag is opgenomen welke activiteiten allemaal zijn uitgevoerd. Met dit verslag wordt een WIA-uitkering aangevraagd.

Verzuimdeskundigen

Wanneer een werknemer zich ziek meldt bij de arbodienstverlener, krijgt hij te maken met verschillende professionals.
Denk hierbij aan de volgende deskundigen:

  • Bedrijfsarts
    De bedrijfsarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in de relatie tussen werk en gezondheid. De bedrijfsarts beschermt en bevordert de gezondheid van de werknemers en adviseert de werkgever op het gebied van een gezonde en veilige werkomgeving. De bedrijfsarts is degene die als enige een oordeel mag vellen over de arbeidsongeschiktheid.
  • Praktijkondersteuner bedrijfsarts
    De praktijkondersteuner bedrijfsarts werkt onder de directe verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts en voert in opdracht van de bedrijfsarts taken uit. De praktijkondersteuner is ook bevoegd om medische gegevens uit te vragen.
  • Casemanager Proces
    De casemanager proces is verantwoordelijk voor het coördineren en beheren van ziekteverzuimdossiers binnen organisaties. Hij werkt samen met werkgevers, werknemers en professionals in de gezondheidszorg om te zorgen voor passende begeleiding, herstelplanning en terugkeer naar werk.
  • Arbeidsdeskundige
    De arbeidsdeskundige is gespecialiseerd in re-integratie. Hij of zij evalueert de arbeidsmogelijkheden van werknemers na ziekte of letsel en adviseert over aanpassingen op de werkplek. Daarnaast ondersteunt de arbeidsdeskundige werkgevers en werknemers bij het ontwikkelen van re-integratieplannen om de terugkeer naar werk te bevorderen.
  • Re-integratiecoach
    Onze re-integratiecoaches begeleiden zieke werknemers bij de terugkeer naar (ander) werk.
  • Vertrouwenspersoon
    De vertrouwenspersoon is degene met wie werknemers vertrouwelijke zaken kunnen bespreken met betrekking tot gezondheid, welzijn en arbeidsomstandigheden. De vertrouwenspersoon biedt emotionele steun, begeleiding en advies om problemen op de werkplek op te lossen. De vertrouwelijkheid en privacy van de werknemer staan hierbij centraal.

Informatie, blogs en downloads

Meer informatie en handige tools

Vind antwoord op veelgestelde vragen en de meest actuele informatie over preventie in onderstaande blogs en overige handige artikelen.

Aanvullende vragen?

Neem contact met ons op als je vragen hebt over verzuim.