Financieel

Financiële problemen kunnen veel invloed hebben op je gemoedstoestand en gezondheid. Geldzorgen leiden bijvoorbeeld vaak tot slapeloosheid en stress. Je voelt deze spanning niet alleen thuis maar vaak ook op je werk. Het is belangrijk hier alert op te zijn en op tijd hulp in te schakelen. Maar waar vind je die hulp? En wat kan je werkgever mogelijk voor je betekenen? We nemen de opties met je door.

Financiële zorgen. Wat nu?

Wanneer je financiële zorgen of schulden hebt, zijn er verschillende manieren om deze problemen aan te pakken.

Financiële zorgen of schulden

Wat te doen? Overweeg de volgende mogelijkheden (klik op de + voor meer info):

  • Maak een budgetoverzicht
    Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Dit biedt overzicht, geeft inzicht in je situatie en is een goede basis voor het ondernemen van vervolgacties. Een budgetcoach kan je hierbij helpen.
  • Neem contact op met schuldhulpverlening
    Schuldhulpverlening kan een goede stap zijn om je financiële zorgen en schulden aan te pakken. Je krijgt dan van een professionele instantie hulp en begeleiding bij het aflossen van je schulden. Zij gaan bijvoorbeeld in gesprek met de schuldeisers.
  • Raadpleeg een financieel adviseur
    Je kunt ook een financieel adviseur inschakelen om je schulden aan te pakken. Hij of zij heeft de juiste expertise en kan je op weg helpen naar een gezondere financiële situatie.
  • Overleg met je werkgever
    Wanneer je met financiële problemen worstelt, kan de drempel hoog zijn om je werkgever hierover te vertellen. Het kan echter ook leiden tot begrip en ondersteuning. Zo kan je werkgever je mogelijk in contact brengen met een budgetcoach.
  • Onderzoek sociale voorzieningen
    Onderzoek de beschikbare sociale voorzieningen en subsidies. De gemeente kan je hier vaak meer over vertellen.
  • Overweeg psychologische ondersteuning
    Overweeg professionele hulp als je veel stress en angst ervaart als gevolg van je financiële zorgen.

De rekeningen bleven maar komen en ik merkte dat ik ze niet meer opende. Ik kreeg al een knoop in mijn maag als ik de brievenbus hoorde. Slapen ging steeds slechter door mijn geldzorgen. Dit werd door mijn leidinggevende gesignaleerd en er volgde een goed gesprek met hem en een afspraak met onze casemanager. Zij heeft mij in contact gebracht met een budgetcoach. Ik schaamde mij eerst wel, maar de coach was heel begripvol en realistisch. Ik heb nu meer grip op mijn geld en ik voel mij ook weer beter.

Michael

Vergoedingen voor opleiding en ontwikkeling

In Nederland zijn er verschillende subsidies en regelingen waar je afhankelijk van jouw situatie recht op hebt. Een aantal van deze subsidies hebben bijvoorbeeld betrekking op het volgen van een opleiding of bijscholing. De meest bekende tegemoetkoming is de studiefinanciering.

Veelgestelde vragen

Klik op onderstaande vragen om deze te openen.

  • Zijn studiekosten aftrekbaar?
    Nee, studiekosten en andere scholingsuitgaven zijn niet aftrekbaar.
  • Moet ik studiekosten terugbetalen aan mijn werkgever?
    Je moet studiekosten terugbetalen als je een 'studiekostenbeding' hebt afgesproken met je werkgever. Dit is een afspraak die jouw werkgever met je maakt. Voor een studiekostenbeding gelden voorwaarden. Je hoeft bijvoorbeeld alleen studiekosten terug te betalen als je zelf weggaat. En je hoeft niet voor alle opleidingen studiekosten terug te betalen. Bespreek met HR wat voor jouw van toepassing is.
  • Wat is het Levenlanglerenkrediet?
    Heb je geen recht meer op studiefinanciering (ook geen lening)? Soms kun je dan geld lenen voor het collegegeld of lesgeld: het levenlanglerenkrediet (LLLK). Meer over het LLLK lees je in onze blog.
  • Wat doet een loopbaancoach
    Kortom, een loopbaancoach biedt een breed scala aan diensten om individuen te helpen bij het ontdekken, plannen en navigeren van hun loopbaanpad op een manier die past bij hun persoonlijke doelen en omstandigheden.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op als je je zorgen maakt over je financiën.