Een bedrijfsarts vervult een belangrijke rol binnen organisaties door te zorgen voor de gezondheid en het welzijn van werknemers. De bedrijfsarts heeft niet alleen de taak om te reageren op ziekteverzuim, maar ook om preventieve maatregelen te treffen en advies te geven over gezondheids- en veiligheidskwesties op de werkvloer. In dit artikel gaan we hier dieper in op deze verantwoordelijkheden.
Een van de belangrijkste taken van een bedrijfsarts is het beoordelen van de medische geschiktheid van werknemers voor hun functie. Hiervoor onderzoekt hij medische dossiers, voert hij gezondheidscontroles uit en bespreekt hij eventuele gezondheidsproblemen met werknemers. Op basis hiervan geeft de bedrijfsarts advies over werkplek aanpassingen of geeft hij de werkgever tips om de gezondheid van werknemers te waarborgen.
Bedrijfsartsen spelen een centrale rol in de verzuimbegeleiding binnen organisaties. Ze beoordelen medische certificaten, voeren gesprekken met zieke werknemers en werken samen met leidinggevenden om de terugkeer naar werk te faciliteren. Met een proactieve benadering kunnen bedrijfsartsen helpen om langdurig ziekteverzuim te voorkomen en dragen ze bij aan een gezonde werkomgeving.
Bedrijfsartsen werken nauw samen met werkgevers, HR-professionals en leidinggevenden. Ze verstrekken medisch advies aan deze belanghebbenden en helpen bij de ontwikkeling van beleid voor het bevorderen van de gezondheid van werknemers en het verminderen van arbeidsgerelateerde risico’s. Bedrijfsartsen werken intern middels taakdelegatie samen met praktijkondersteuners en andere professionals. Voor meer informatie over taakdelegatie zie blog: wat is taakdelegatie.
Als een werknemer na een periode van ziekte weer aan het werk gaat, is de bedrijfsarts betrokken bij de re-integratie. De bedrijfsarts bied begeleiding, stelt samen met de werknemer een re-integratieplan op en monitort de voortgang. Het doel hiervan is om een soepele terugkeer naar de werkplek te bevorderen en om de werknemer te ondersteunen bij het oppakken van de werkzaamheden.
Een bedrijfsarts is een belangrijke speler in het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van werknemers. Door een combinatie van medische expertise en advies, preventieve maatregelen en nauwe samenwerkingen, dragen bedrijfsartsen bij aan het creëren van een veilige, gezonde en productieve werkomgeving. Een bedrijfsarts doet dus meer dan alleen advies geven omtrent ziekteverzuim. Hij of zij speelt ook een belangrijke rol bij het bevorderen van duurzaam arbeidswelzijn. In de video hiernaast wordt de rol van de bedrijfsarts praktisch toegelicht.