Wat is een goed PSA-beleid

PSA-beleid

Als je als werkgever werknemers in dienst hebt, dan hoor je zorg dragen voor het psychosociaal welbevinden van deze werknemers. Volgens de arbowetgeving moeten werkgevers hier een specifiek beleid voor opstellen. We noemen dit een PSA-beleid. Het belangrijkste doel hiervan is om een cultuur van respect, ondersteuning en open communicatie te bevorderen. In dit artikel lees je wat je zoal in een PSA-beleid opneemt.

Publicatie: 31 januari 2024

Wat staat er in een PSA-beleid?

Een PSA-beleid is gericht op het voorkomen en verminderen van psychosociale arbeidsrisico’s op de werkvloer. In dit beleid staan maatregelen die je als werkgever neemt om deze risico’s te verkleinen. Een PSA-beleid bevat onder andere:

Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)

In een RI&E worden alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s van de werkzaamheden binnen je organisatie vastgelegd en geëvalueerd. Een PSA-beleid begint vaak met een grondige analyse van psychosociale risico’s op de werkplek. Denk aan factoren zoals hoge werkdruk, gebrek aan steun, conflictsituaties, pesten en discriminatie.

Protocol voor ongewenste omgangsvormen

Dit is een officieel document waarin precies staat beschreven hoe de organisatie met klachten over ongewenste omgangsvormen omgaan. Je neemt hierin ook de klachtenprocedure op.

Ondersteuning en begeleiding
Werknemers moeten toegang hebben tot adequate ondersteuning en begeleiding bij psychosociale problemen. Denk aan het bieden van counseling, coaching en andere vormen van professionele ondersteuning voor werknemers die te maken hebben met stress, conflicten of andere psychosociale problemen.

Toegang tot een vertrouwenspersoon

Werknemers dienen toegang te hebben tot een vertrouwenspersoon. Deze biedt een veilige omgeving waar een werknemer zijn zorgen en problemen kan bespreken. 

Preventieve maatregelen

Op basis van de risicoanalyse ontwikkel en implementeer je preventieve maatregelen om psychosociale belasting te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van trainingen over stressmanagement, communicatievaardigheden en conflictbeheersing, het bevorderen van een goede werk-privébalans, en het creëren van een ondersteunende werkcultuur.

Klachtenprocedure
In een klachtenprocedure staat precies beschreven waar en hoe werknemers klachten met betrekking tot psychosociale arbeidsbelasting kunnen indienen. 

Communicatie en participatie
Een effectief PSA-beleid omvat ook open communicatie en betrokkenheid van alle betrokkenen, inclusief werknemers, leidinggevenden, HR-personeel en eventuele externe experts. Het is belangrijk dat werknemers zich gehoord voelen en dat er ruimte is voor het bespreken van psychosociale kwesties op de werkplek.

Pesten

Pesten is een belangrijke oorzaak voor onveiligheid op de werkplek en leidt vaak tot verzuim. TNO heeft de Wegwijzer Pesten ontwikkeld om de gepeste, de omstander en/of leidinggevende/ HR medewerker te helpen bij het (h)erkennen van pestgedrag en om in drie stappen tot een passende aanpak te komen. Het gaat om de volgende stappen:

  • Stap 1: Wat is pesten? Deze stap behandelt wat pesten is, wat risicofactoren van pesten zijn (zowel op organisatorisch als op persoonlijk vlak)  en welke negatieve gevolgen het pesten kan hebben voor de gepeste, de organisatie en de maatschappij.
  • Stap 2: (H)erken het! Deze stap gaat in op hoe je pesten op de werkvloer kunt herkennen en wat voorbeelden zijn van pesten op de werkvloer.
  • Stap 3: Wat kan jij aan pesten doen? In de laatste stap wordt het pesten op de werkvloer aangepakt. Er komen drie niveaus aan bod: wat doe je als je zelf wordt gepest, wat doe je als een collega wordt gepest en wat doe je om pesten aan te pakken in een organisatie? 

Conclusie

Het belangrijkste doel van een PSA-beleid is om een cultuur van respect, ondersteuning en open communicatie te bevorderen. Werknemers moeten zich gesteund voelen door hun werkgever en het gevoel hebben dat zij hun zorgen zonder angst kunnen uiten. Dit vergt niet alleen beleid op papier, maar ook een actieve betrokkenheid van leidinggevenden en medewerkers bij het bevorderen van een gezonde werkomgeving.

Vragen

Heb je vragen over de invulling van je PSA-beleid of wil je meer informatie over een specifieke dienst, zoals RI&E of de vertrouwenspersoon?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 035-6953236 of stuur een e-mail naar info@mercescustodio.nl.

Meer informatie

Wil je meer weten over het PSA-beleid? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht