Wat is taakdelegatie?

Een bedrijfsarts speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de gezondheid en veiligheid binnen een organisatie. Een aantal taken van de bedrijfsarts kan ook door andere professionals binnen de arbodienst worden uitgevoerd. Wij werken daarom niet alleen met bedrijfsartsen, maar ook met praktijkondersteuners bedrijfsarts en het medisch secretariaat. Zij werken in taakdelegatie van de bedrijfsarts. In dit artikel leggen we uit wat dit voor jou als werknemer betekent.

Publicatie: 14 maart 2024

Wat is taakdelegatie?

In de arbodienstverlening betekent ’taakdelegatie’ dat de bedrijfsarts bepaalde taken door andere professionals (meestal niet-artsen) kan laten uitvoeren. De bedrijfsarts draagt echter altijd zelf de eindverantwoordelijkheid.

Wat zijn de eisen voor taakdelegatie?

Het medisch team van Merces Custodio bestaat uit de staf-arts, bedrijfsartsen, arbo-artsen, praktijkondersteuners bedrijfsarts en het medisch secretariaat. Er is veel contact tussen de bedrijfsartsen en de overige betrokken teamleden. Taakdelegatie is maatwerk. De bedrijfsarts bepaalt per ziekmelding welke werkzaamheden een andere professional van de arbodienst mag uitvoeren. Kwaliteit, privacy en wetgeving staan centraal bij taakdelegatie in de bedrijfsgezondheidszorg en daarom gelden hiervoor strikte voorwaarden. De professional die de werkzaamheden overneemt (de gedelegeerde) is verantwoordelijk voor de uitvoering, maar de bedrijfsarts houdt de eindverantwoordelijkheid. Alle leden van ons medisch team hebben een passende opleiding afgerond.

De eisen voor taakdelegatie zijn:

  1. Taakdelegatie gebeurt alleen in opdracht van de bedrijfsarts.
  2. De bedrijfsarts moet – indien nodig – voldoende aanwijzingen geven.
  3. De bedrijfsarts moet de bekwaamheid van de gedelegeerde hebben beoordeeld en deze regelmatig toetsen.
  4. De bedrijfsarts houdt toezicht en neemt het over als dat nodig is.
  5. De werknemer wordt vooraf uitgelegd wat taakdelegatie is, wie welke taak uitvoert en hoe hij de bedrijfsarts kan spreken als hij dat wil.
Er is wettelijk vastgelegd welke taken wel of niet gedelegeerd mogen worden en onder welke voorwaarden. Afspraken tussen de bedrijfsarts en de taakgedelegeerden zijn vastgelegd in een overeenkomst. 

Medisch geheim en jouw privacy

De bedrijfsarts blijft eindverantwoordelijk en de gedelegeerde is – net als de bedrijfsarts – gebonden aan het medisch beroepsgeheim. In onze privacyverklaring lees je meer over hoe wij jouw privacy waarborgen. De privacyverklaring vind je hier: Privacy- en cookieverklaring.

Welke taken mag de bedrijfsarts delegeren?

De bedrijfsarts kan er voor kiezen om de volgende taken te delegeren aan bijvoorbeeld de praktijkondersteuner bedrijfsarts.

  • Het interview over of uitvragen van de medische en niet-medische achtergrond van het verzuim.
  • Het afnemen van de triage bij aanname ziekmelding.
  • Administratieve handelingen ter ondersteuning, zoals het verzorgen van medische informatieverzoeken.
 
 

Welke taken zal de bedrijfsarts niet delegeren?

De bedrijfsarts verzorgt spreekuren altijd zelf als:

  • er sprake is van een arbeidsconflict;
  • de re-integratie stagneert of vastloopt;
  • er sprake is van een beroepsziekte of werkgerelateerde problematiek;
  • de bedrijfsarts dit zelf noodzakelijk acht.

Taakdelegatie in de praktijk

Dankzij taakdelegatie kun je sneller worden geholpen tijdens je verzuim. Als de bedrijfsarts bepaalde werkzaamheden door een taakgedelegeerde laat uitvoeren, dan word je hierover vooraf geïnformeerd. De taakgedelegeerde zal je bij het eerste contact uitleggen wat zijn of haar rol is, welke verantwoordelijkheden hij of zij heeft en waar je meer informatie kunt vinden over werken met taakdelegatie. 

De praktijkondersteuner

De praktijkondersteuner bedrijfsarts voert in opdracht van de bedrijfsarts consulten met werknemers en verzamelt hiermee basisinformatie over je gezondheidssituatie.  

Een praktijkondersteuner bedrijfsarts mag je vragen stellen over je medische situatie, of je behandelingen volgt, wat je gedurende de dag doet en andere relevantie informatie. Samen met de bedrijfsarts stelt hij of zij vervolgens een advies op voor je verzuimbegeleiding.

De praktijkondersteuner bedrijfsarts werkt nauw samen met de bedrijfsarts en rapporteert de verzamelde informatie. Ook zorgt hij of zij voor open communicatie, regelmatige overlegmomenten en duidelijke afspraken. Deze zijn namelijk essentieel om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en de veiligheid van de  werknemers te handhaven. De bedrijfsarts behoudt de verantwoordelijkheid voor het beoordelen van de medische situatie en het geven van advies.

Toegang tot de bedrijfsarts

Je hebt als werknemer altijd het recht om een consult bij de bedrijfsarts aan te vragen. Wil je graag een bedrijfsarts spreken? Neem dan contact op met je vaste casemanager. Dit is ook mogelijk zonder tussenkomst van je werkgever.

Het medisch secretariaat

Het medisch secretariaat biedt de bedrijfsarts administratieve ondersteuning. Zij verzorgt onder andere brieven, machtigingen en ze verstuurt (spreekuur)verslagen. 

Supervisie

Supervisie is een bijzondere vorm van taakdelegatie. Bij supervisie verricht een arbo-arts taken die een bedrijfsarts ook uitvoert, echter onder begeleiding en toezicht van de bedrijfsarts. De arbo-arts werkt op eigen titel en heeft een eigen verantwoordelijkheid.

Vragen of een klacht?

Heb je vragen of een klacht over taakdelegatie? Neem dan contact met ons op. Je leest meer over hoe wij omgaan met je klacht in ons klachtenreglement. Deze vind je hier: Klachtenreglement

Meer informatie

Voor helderheid over wat kan en mag, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de ‘Werkwijzer Taakdelegatie’ uitgebracht. Deze vind je hier: https://www.arboportaal.nl/documenten/publicatie/2019/02/01/werkwijzer-taakdelegatie

Deel dit bericht