Wat kun je doen als je vermoedt dat je werknemer een verslaving heeft?

Als werkgever is het belangrijk om niet alleen oog te hebben voor de prestaties van je werknemers, maar ook voor hun welzijn. Verslaving kan een groot probleem zijn, zowel voor de betrokken werknemer als voor de organisatie. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je vermoedt dat een van je werknemers verslaafd is.

Publicatie: 6 augustus 2024

Wat is een verslaving?

Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek of psychisch afhankelijk is van een middel of gewoonte. Dit kan betrekking hebben op stoffen zoals drugs, alcohol of nicotine, maar ook op gedragingen zoals gokken, gamen of internetgebruik.

Herken de signalen van verslaving

Het is belangrijk om alert te zijn op signalen die kunnen wijzen op een verslaving. Deze signalen kunnen onder andere zijn:

  • Frequent ziekteverzuim
  • Verminderde productiviteit
  • Veranderingen in gedrag en stemming
  • Problemen met concentratie en geheugen
  • Onbetrouwbaarheid of onvoorspelbaarheid

Wat kun je doen als werkgever?

Raadpleeg de arbodienst

De casemanager kan, in samenspraak met de bedrijfsarts je ondersteuning bieden bij het omgaan met verslavingsproblematiek. Wij kunnen helpen bij het beoordelen van de situatie, het geven van advies en het opzetten van een plan van aanpak. Het is vaak nuttig om een deskundige in te schakelen om te zorgen dat je de juiste stappen onderneemt. 

6,7% van werkend Nederland is verslaafd

Uit onderzoek naar de geestelijke gezondheid in Nederland blijkt dat 6,7 % in van de werkenden een middelenstoornis (alcohol, cannabis of andere drugs) heeft.

Als een werknemer wel aanwezig is maar minder productief door ziekte noemen we dat presenteïsme. In een Brits onderzoek uit 2019 geven werknemers aan 39% minder productief te zijn op werk als zij een kater hebben of (nog) onder invloed zijn. Deelnemers aan dit onderzoek geven ook aan last te hebben van alcoholgebruik van collega’s; 36% vermoedt dat een collega een kater had of onder invloed was ergens in de afgelopen zes maanden. Werknemers hadden vooral last van minder productiviteit van hun collega’s, meer stress en een minder goed teamgevoel.

Bron: Trimbos Instituut

Be-Responsible

Wij werken samen met een specialist op het gebied van begeleiding bij verslaving: Be-Responsible.

Be-responsible heeft ervaringsdeskundige professionals in huis en kunnen het onderwerp goed bespreekbaar maken. Daarnaast kunnen ze de route naar specialistische GGZ versnellen.

 

Als werkgever wil je grip op het traject. Je wilt weten hoe je je kunt opstellen, wat wijsheid is inzake re-integratie en wat je juridische opties eigenlijk zijn. Samen met Be-responsible geven we advies en praktische handvaten om je werknemer te begeleiden.

 

In dit korte filmpje leggen ze helder uit hoe ze te werk gaan.

 

Wil je meer weten over hoe de  ervaringsdeskundige professionals van Be-Responsible van meerwaarde kunnen zijn bij het begeleiden van een casus omtrent verslaving, neem dan contact met ons op.

Conclusie

Als werkgever heb je een belangrijke rol in het signaleren en ondersteunen van werknemers met verslavingsproblemen. Door op een empathische en gestructureerde manier te handelen, kun je niet alleen het welzijn van de werknemer verbeteren, maar ook een positieve impact hebben op de hele organisatie.

Neem contact op met ons voor advies en ondersteuning om te zorgen dat je de juiste stappen onderneemt.

Meer informatie

Wil je begeleiding bij een casus omtrent verslaving? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit bericht