Wat kun je doen als je werk te zwaar wordt

Wat als je werk te zwaar wordt?

Werken in de huidige tijd van snelle technologische ontwikkelingen kan veeleisend zijn. Soms kan het voelen alsof de druk te groot wordt. Het is in dat geval belangrijk om te weten hoe je effectief kunt omgaan met een veranderende werksituatie en hoe leeftijd hierin mogelijk een rol speelt. In dit artikel bespreken we wat te doen als je werk te zwaar wordt.

Publicatie: 10 januari 2024

Wat kun je doen?

Jarenlang ging alles op je werk vanzelf, tot je merkt dat het werk te zwaar wordt. Dat kan best confronterend zijn. Blijf hier niet mee rondlopen, maar probeer om naar oplossingen te zoeken. Neem daarbij de volgende aspecten mee.

Erken signalen

Het begint met bewustwording. Ervaar je stress? Heb je bijvoorbeeld concentratie problemen, lichamelijke klachten of slaap je slecht? Het erkennen van deze signalen is de eerste stap naar het aanpakken van de oorzaak.

Bespreek het met je leidinggevende

Bespreek je zorgen met je leidinggevende en probeer samen tot haalbare oplossingen te komen. Misschien kan de werklast herverdeeld worden, of kunnen prioriteiten opnieuw worden bekeken. Werkgevers zijn vaak bereid om te helpen als ze op de hoogte zijn van de uitdagingen waar je tegenaan loopt.

Prioriteiten stellen

Breng je werkzaamheden in kaart en categoriseer belangrijke taken. Geef deze taken de meest aandacht en zorg voor een reëele planning. Prioriteiten stellen helpt om de focus te behouden en te voorkomen dat je overloopt in je werk.

Delegeer indien mogelijk

Als je taken hebt die je kunt delegeren, overweeg dan om deze verantwoordelijkheden te delen met collega’s. Het erkennen dat je niet alles zelf hoeft te doen, is een krachtig middel om een te zware werklast te verminderen.

Zorg voor balans

Een gezonde werk-privébalans is van vitaal belang. Plan regelmatig pauzes in tijdens je werkdag en zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt voor ontspanning buiten het werk. Een goede balans helpt je om fris en veerkrachtig te blijven, zelfs als de werklast hoog is.

Zoek hulp en ondersteuning

Als je het gevoel hebt dat de last te zwaar wordt, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Dit kan variëren van praten met een collega, vriend of familielid tot professionele ondersteuning zoals een bedrijfsmaatschappelijk werker. Je kunt ook gebruikmaken van het preventief spreekuur. Het delen van je gevoelens kan verlichtend zijn en je nieuwe perspectieven op de situatie bieden.

Leer nee zeggen

Soms is het belangrijk om je grenzen te erkennen en nee te zeggen tegen extra verantwoordelijkheden. Het vermijden van overmatige belasting begint bij het kennen en respecteren van je eigen capaciteiten.

Minder gaan werken

Bekijk ook eens of het mogelijk is om minder te gaan werken of om andere werkzaamheden uit te gaan voeren. Dit kan zorgen voor lastenverlichting, waardoor je langer en op een gezonde manier je werk kunt blijven doen.

Conclusie

Het omgaan met een te zware werklast vraagt om bewustwording, communicatie en actie. Erkenning is is vaak de eerste stap naar verbetering van de situatie. Daarna kun je aan de slag met het anders indelen van je werk. Bijvoorbeeld door prioriteiten te stellen, te delegeren of door nee te zeggen. Houd dit niet allemaal alleen voor jezelf, maar ga ook het gesprek aan. Je leidinggevende en collega’s hebben er ook baat bij wanneer het goed met je gaat op het werk. Tot slot: vergeet niet om ook naar andere mogelijkheden te kijken, zoals minder werken of kiezen voor andere werkzaamheden.

Gerelateerde diensten

Ben je geïnteresseerd in onderwerpen die hiermee te maken hebben? Kijk dan ook eens naar de verdere dienstverlening die wij hiervoor aanbieden.
Deel dit bericht