Als werkgever mag je een aantal zaken wel noteren, zoals hoe vaak en hoelang een werknemer ziek is. Deze informatie is nodig om loon door te betalen bij ziekte en geeft het verzuimoverzichten die inzicht geven over veelvuldig of langdurig verzuim binnen de organisatie.
Bij de ziekmelding van de werknemer mag je de volgende gegevens uitvragen en vastleggen:
In een verzuimdossier mag vastgelegd worden:
In het kader van de privacy mag echter veel niet genoteerd worden in een verzuimdossier. Zoals het vastleggen van oorzaak en aard van ziekte, de behandelaar, behandelmethode of therapie ingreep of andere actie bij naam. Enkel de beperkingen en de mogelijkheden die de werknemer heeft. Bijvoorbeeld: in plaats van griep, mag: kortdurende algehele fysieke beperkingen genoteerd worden. Een psycholoog mag vastgelegd worden als deskundige begeleider, en chemotherapie als deskundige behandeling.
AVG voelt soms beperkend als het gaat om het verzuimdossier, echter hoeft dat niet. Door juist de focus te leggen op wat wél kan ontstaat er ruimte daar mee aan de slag te gaan, zonder een vertroebeld beeld te krijgen door de klachten. Hou uw verzuimdossiers zakelijk en to-the-point. Op die manier voorkomt u onnodige en niet toegestane informatie.
Gebruik als vuistregels:
Meer informatie hierover zie: Richtlijnen privacy en medische terminologie Merces Custodio.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) controleert of werkgevers zich aan de wet- en regelgeving houden. Heb je bijvoorbeeld wel medische gezondheidsgegevens van je werknemers registreert, dan riskeer je forse boete. De AP kan organisaties die de AVG overtreden een boete opleggen van maximaal 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet.