Een aanzienlijke groep Nederlanders combineert een baan met de hulp aan een familielid, vriend of buur vanwege een probleem met diens gezondheid. Het beroep op mantelzorg zal de komende jaren toenemen omdat het aantal ouderen sterk toeneemt en mensen met een beperking minder vaak in een instelling wonen. Hoe kun je als werkgever je werknemer hierin ondersteunen?
Op donderdag 26 september 2024 organiseren wij een speciale kennissessie in samenwerking met Gemeente Deventer en Carinova. Lees er meer over in onze vooraankondiging.
Zorgt je werknemer voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft? Dan is je werknemer een mantelzorger. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het zorgen voor een kind of een ouder. Mantelzorg is de extra zorg die wordt gegeven aan iemand die het echt nodig heeft. De video hieronder geeft een goed beeld van de mantelzorger.
Bron: Werk&Mantelzorg
Aandacht voor de werkende mantelzorger wordt steeds belangrijker.
De komende jaren zal er meer druk komen op het verlenen van mantelzorg en zal de druk op mensen om te werken toenemen. Om beide activiteiten te kunnen combineren zijn verlofmogelijkheden van belang, maar ook flexibiliteit en begrip van de leidinggevende zijn van betekenis voor een goede kwaliteit van leven van mantelzorgende werkenden.
In 2017 combineerde een kwart van de werkenden een baan van 12 uur per week of meer met het geven van mantelzorg (bijna twee miljoen mensen). Dat is 31% van de werkende vrouwen en 22% van de werkende mannen. In 2024 wordt geschat dat een op de drie werknemers een mantelzorger is.
CPB schat dat het aantal werkende mantelzorgers verder zal groeien.
In de grafiek hiernaast geeft een overzicht van het aantal (geschatte) werkende mantelzorgers.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Een aantal cijfers op een rij:
Bron: Rapport Werk en mantelzorg – Sociaal en Cultureel Planbureau – Den Haag, februari 2019
Aandacht voor de combinatie werk en mantelzorg past bij ‘goed werkgeverschap’. Mantelzorg bespreekbaar maken en oplossingen bieden is niet vanzelfsprekend. Hoe begin je?
Mantelzorgers hebben minder last van lichamelijke klachten en oververmoeidheid als er begrip is van de leidinggevende. Ook melden mantelzorgers die steun ervaren, zich 3x minder ziek vanwege mantelzorgtaken. De leidinggevende speelt dus een cruciale rol in de ondersteuning van werkenden met een (intensieve) zorgtaak: als zij een luisterend oor of flexibiliteit kunnen bieden, kunnen zij de tijdsdruk van werkende mantelzorgers verlagen. Begrip en ondersteuning leveren een betere balans en gezondheid op én meer loyaliteit richting de werkgever. Maak daarom mantelzorg bespreekbaar.
In de factsheet Effect steun op combinatie werk en mantelzorg van WerkenMantelzorg.nl wordt het verder toegelicht.
De Werk&Mantelzorg Monitor© is een bewustwordingstool, waarbij inzichten worden opgehaald over de combinatie van werk en mantelzorg bij jouw organisatie.
Het bevat onder andere informatieve video’s, tips, en doorverwijzingen naar tools. Hierdoor wordt binnen de organisatie direct bewustwording gecreëerd en handvaten geboden om de combinatie van werk en mantelzorg beter mogelijk te maken.
Werkende mantelzorgers kunnen gebruikmaken van verschillende verlofregelingen:
Door de werknemer ruimte te bieden voor hun zorgtaken, kan voorkomen worden dat de werknemer gaat uitvallen.
Wil je meer weten over het ondersteunen van mantelzorgers binnen je organisatie? Neem gerust contact met ons op.