Wet Verbetering Poortwachter voor werkgever

Wet Verbetering Poortwachter

Als werkgever draag je een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn van je werknemers, ook wanneer zij langdurige ziek zijn of arbeidsongeschiktheid raken. Hiervoor is de Wet verbetering poortwachter in het leven geroepen. Deze wet legt niet alleen de wettelijke verplichtingen vast waaraan je als werkgever moet voldoen, het biedt ook een raamwerk om de re-integratie van zieke werknemers effectief te begeleiden. In dit artikel gaan we in op jouw wettelijke verplichtingen als werkgever en hoe je hiermee kunt voldoen aan de eisen van deze wet.  

Publicatie: 31 januari 2024

Menselijk perspectief

Het naleven van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) is niet alleen juridisch  maar ook vanuit het menselijk perspectief van belang. Het biedt je de kans om je werknemers te ondersteunen tijdens een moeilijke periode en om bij te dragen aan hun herstel en re-integratie in het arbeidsproces. Een actief re-integratiebeleid kan ook bijdragen aan het verminderen van verzuimkosten en het behouden van waardevol personeel. Door proactief te werken aan re-integratie, kun je als werkgever dus een positieve impact hebben op het leven van je werknemers en tegelijkertijd voldoen aan je wettelijke verplichtingen.

Tijdslijn:

Bron: UWV

Mogelijkheden om de verzuimsituatie te beoordelen

Wat mag je vragen

Je mag als werkgever niet vragen wat er met een werknemer aan de hand is, maar wel wat hij nog denkt aan te kunnen ten aanzien van zijn werkzaamheden en wanneer hij verwacht weer aan het werk te kunnen.

Afspraak bedrijfsarts

Je kan de werknemer uitnodigen voor een consult bij de bedrijfsarts. Die beoordeelt of de werknemer in staat is om aangepast werk te doen en hoe lang het verzuim kan gaan duren.

Afspraken maken

Je kunt afspraken maken over werkhervatting op arbeidstherapeutische basis. Zo kan de werknemer langzaam weer aan het werk wennen. Officieel is de werknemer dan nog wel ziek en moet zijn loon worden doorbetaald.

Bij verschil van mening

Als je met de werknemer en/of arbodienst van mening verschilt over de re-integratie, dan kan de werknemer bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen.

Inzet arbeidsdeskundig onderzoek

Gaat het verzuim richting een vol ziektejaar dan is het raadzaam om (soms al eerder) een arbeidsdeskundige naar de situatie te laten kijken. Deze adviseert met een arbeidsdeskundig onderzoek over de re-integratiemogelijkheden van je werknemer. Hij doet dit door middel van een gesprek met jou en een gesprek met de werknemer. Vaak vindt er ook een werkplekbezoek plaats. De arbeidsdeskundige maakt gebruik van een overzicht van arbeidsmogelijkheden- en beperkingen. Deze is opgesteld door de bedrijfsarts en vormt zijn visie met betrekking tot de huidige belastbaarheid van de werknemer.

Vier vragen waarop het arbeidsdeskundig onderzoek antwoord geeft: 

  • Kan de werknemer terug naar het eigen werk?
  • Zo nee: Zijn er aanpassingen mogelijk in het eigen werk, zodat de werknemer alsnog terug kan?
  • Zo nee: Is er ander passend werk bij de eigen werkgever?
  • Zo nee: Welke mogelijkheden zijn er om de werknemer naar ander werk te begeleiden (re-integratie tweede spoor)?

Inzet re-integratiebedrijf

Een re-integratiebedrijf kan jou als werkgever en je werknemer begeleiden bij de terugkeer naar het oorspronkelijke werk, naar ander werk in hetzelfde bedrijf of naar een andere werkgever.

Verplichtingen​

Dag 1:

Je meldt je werknemer ziek bij Merces Custodio. Dit moet uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag gebeuren.

Week 6:

Is de werknemer zes weken ziek, dan vindt er een gesprek plaats met Merces Custodio (met de bedrijfsarts of praktijkondersteuner bedrijfsarts). We stellen dan onder andere vast waarom de werknemer zijn werk niet kan hervatten, wat zijn mogelijkheden tot herstel zijn en wanneer hij denkt wel weer aan het werk te kunnen. Dit leggen we vast in een probleemanalyse.

Week 8:

Binnen acht weken na de ziekmelding, of uiterlijk twee weken na de probleemanalyse, stelt de werkgever in overleg met de werknemer een Plan van Aanpak (PvA) op. Hierin staat beschreven wat beiden gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Het PvA is een onderdeel van het re-integratiedossier.

Want wanneer er sprake is van dreigend langdurig verzuim, moet je een re-integratiedossier bijhouden. Hierin staan het verloop van de ziekte en alle activiteiten die zijn ondernomen om terugkeer naar werk mogelijk te maken.

De werkgever bespreekt iedere zes weken de voortgang met de werknemer. Samen met de werknemer kiest de werkgever een casemanager. Deze persoon begeleidt en controleert de uitvoering van het PvA.

Week 42:

Is de werknemer ruim driekwart jaar ziek? Dan moet je als werkgever uiterlijk op de eerste werkdag na de 42e ziekteweek aangifte doen van langdurige ziekte bij het UWV.

Week 46-52:

Blijft de werknemer onverhoopt nog langer ziek, dan volgt tussen week 46 en 52 een eerstejaarsevaluatie. Werkgever en werknemer evalueren het afgelopen jaar en stellen vast welk re-integratieresultaat ze in het tweede ziektejaar willen behalen en hoe ze dit gaan doen. (Een arbeidsdeskundig onderzoek waarbij geadviseerd wordt over de re-integratiemogelijkheden van de werknemer is hierbij raadzaam.)

20 maanden:

Is de werknemer na twintig maanden nog niet volledig aan de slag, dan stelt de werkgever in overleg met de werknemer een re-integratieverslag op. Hierin staan alle afspraken en concrete resultaten van de geplande werkhervatting.

Week 87:

Hebben alle voorgaande inspanningen niet geleid tot terugkeer naar het werk, dan ontvangt de werknemer in de 87e week een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Dit formulier moet hij binnen drie weken terugsturen aan het UWV. Het UWV beoordeelt dan het re-integratieverslag, voert een WIA-keuring uit en start de WIA-uitkering indien aan de wettelijke voorwaarden is voldaan. Indien noodzakelijk moet de werkgever het werk, de werkplek en/of de arbeidsmiddelen van de werknemer aanpassen.

Week 91:

In week 91 geeft de werkgever in de eindevaluatie aan wat de stand van zaken is van de re-integratie. Deze eindevaluatie wordt ook ingevuld indien de werknemer zelf uit dienst gaat.

Week 93:

De werknemer is verantwoordelijk voor het aanleveren van de WIA documenten (in de vorm van het re-integratieverslag). Dit zijn alle documenten over de re-integratie en de medische informatie van de bedrijfsarts, inclusief het ‘actueel oordeel’. Aan de hand van het re-integratieverslag gaat het UWV na of er genoeg is gedaan om de werknemer te laten re-integreren.

Wat kan je als werkgever doen om grip te krijgen op (langdurig) verzuim

Leg afspraken vast

Maak samen met de werknemer concrete afspraken (liefst SMART geformuleerd) en leg deze vast in het Plan van Aanpak: wat doe jij als werkgever om de werknemer weer aan het werk te helpen en wat doet de werknemer hier zelf voor?

Plan vaste contactmomenten

Plan samen vaste contactmomenten waarop jullie de ondernomen activiteiten evalueren en vastleggen.

Wijzigingen

Verandert de situatie van de werknemer, zorg er dan voor dat er snel nieuwe afspraken worden gemaakt en leg ook deze weer vast. 

Conclusie

De Wet verbetering poortwachter legt de basis voor een effectief re-integratiebeleid dat is gericht op het bevorderen van de gezondheid, het welzijn en de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Door deze wet serieus te nemen en actief te werken aan re-integratie, kun je als werkgever een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van je werknemers en het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving.

Gerelateerde diensten

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook eens naar de verdere dienstverlening die wij hiervoor aanbieden. 

Meer informatie

Wil je meer weten over de wet- en regelgeving rondom re-integratie en verzuim? Bekijk onze speciale thema "Verzuim."

Deel dit bericht