Wet Verbetering Poortwachter voor werknemer

Wet verbetering poortwachter

De Wet verbetering poortwachter is een belangrijke wet die specifiek is gericht op het begeleiden en ondersteunen van werknemers tijdens hun re-integratieproces. Het is van essentieel belang dat je als werknemer op de hoogte bent van je rechten en van de bescherming die deze wet jou biedt. In dit artikel richten we ons specifiek op jou als werknemer en leggen we je uit wat de Wet verbetering poortwachter voor jou betekent.

Publicatie: 31 januari 2024

Je bent ziek, en nu?

Omgaan met ziekte en arbeidsongeschiktheid kan heel uitdagend zijn. Dat is begrijpelijk. Het is daarom belangrijk om te weten dat je niet alleen staat. Er zijn wettelijke kaders die je beschermen en ondersteunen. Door op de hoogte te zijn van je rechten en actief betrokken te zijn bij je re-integratie, behoud je de controle en zet je stappen richting herstel en terugkeer naar werk. Dit artikel voorziet je van waardevolle informatie en hulpmiddelen om je re-integratieproces te ondersteunen, of je nu net ziek bent geworden of al een tijdje bezig bent met re-integreren. Zo kun je samen met je werkgever en andere betrokkenen werken aan een succesvolle re-integratie en een positieve toekomst op de arbeidsmarkt.

In de video hiernaast en in het stappenplan hieronder wordt de wet stap voor stap uitgelegd.

Stappenplan Wet verbetering poortwachter

Dag 1:

Je meldt je ziek bij je werkgever volgens de regels binnen de organisatie. Dit doe je ook bij je arbodienst. Je geeft hierbij aan hoe lang je denkt dat het verzuim gaat duren. De reden van je ziekmelding hoef je niet te benoemen, maar wel wat je beperkingen zijn en wat je mogelijk nog wel kan. Ook is het verstandig om te bespreken wanneer je contact hebt met je werk, en op welke manier. Tijdens je verzuim moet je bereikbaar zijn voor je werkgever. Dus mocht je op een ander adres verblijven (bijvoorbeeld het ziekenhuis), dan is het belangrijk dat je je werkgever hiervan op de hoogte stelt.

6 weken:

Ben je bijna zes weken ziek? Dan word je mogelijk door je arbodienst uitgenodigd voor een gesprek met de bedrijfsarts of de praktijkondersteuner bedrijfsarts. Er wordt dan vastgesteld wat je nog wel kan en wat niet. Dit wordt vastgelegd in een probleemanalyse.

8 weken:

Duurt het verzuim bijna acht weken? Dan moet er een plan van aanpak opgesteld worden. Dit is een document dat je samen met je werkgever opstelt aan de hand van de probleemanalyse. Hierin leggen jullie de acties en afspraken vast die ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Het plan van aanpak is onderdeel van het re-integratiedossier.

Tijdens de ziekteperiode:

Gedurende je ziekteperiode blijf je contact onderhouden met je werkgever (zoals vastgesteld in het plan van aanpak, en houd je je werkgever op de hoogte van eventuele veranderingen in je herstel. Er moet minimaal eenmaal in de zes weken contact zijn met je werkgever om de voortgang te bespreken.

1 jaar:

Mocht het verzuim richting een jaar gaan (of soms eerder) dan vindt er een arbeidsdeskundig onderzoek plaats. Een arbeidsdeskundige gaat met jou in gesprek, en voert ook een gesprek met je werkgever. Daarnaast bezoekt hij je werkplek. Aan de hand hiervan, en met gebruik van de Lijst van arbeidsmogelijkheden en beperkingen (LAB) die is opgesteld door de bedrijfsarts, legt hij zijn visie vast over je huidige belastbaarheid. Zo krijgen we inzicht in je mogelijkheden tot werkhervatting.

Eerstejaars evaluatie:

Ben je bijna een vol jaar (52 weken) ziek, dan vul je met je werkgever de eerstejaarsevaluatie in. Hierin staat hoe de re-integratie tot nu toe is verlopen.

87 weken:

Hebben alle inspanningen niet geleid tot (volledige) terugkeer naar werk, dan ontvang je in de 87ste week een WIA-formulier van het UWV. Dit formulier moet je binnen drie weken terug sturen aan het UWV als je van plan bent een WIA-uitkering aan te vragen. Snel daarna beoordeelt UWV het re-integratieverslag en voert het een WIA-keuring uit. Voldoe je aan de wettelijke voorwaarden, dan start de WIA-uitkering. Het is ook mogelijk dat je werkgever je werkzaamheden, werkplek en/of arbeidsmiddelen moet aanpassen.

91 weken:

In week 91 geef je samen met je werkgever in de eindevaluatie aan wat de stand van zaken is van de re-integratie. Je werkgever vult deze eindevaluatie ook in op het moment dat je uit dienst gaat.

93 weken:

Je bent in week 93 als werknemer zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de WIA-documenten (in de vorm van het re-integratieverslag). Dit betreffen alle documenten over de re-integratie en de medische informatie van de bedrijfsarts, inclusief het ‘actueel oordeel’ (dit is de recente beoordeling van je beperkingen door de bedrijfsarts). In het re-integratieverslag kan het UWV zien of er genoeg is gedaan om je te re-integreren.

Aanvraag WIA-uitkering:

Vraag de WIA-uitkering uiterlijk aan in de 93e week dat je ziek bent. Zorg ervoor dat je re-integratieverslag compleet is. Bent je bijna beter? Dan kun je je werkgever vragen om je loon langer door te betalen. Je vraagt dan geen WIA aan.

Verplichtingen​

Verzuimprotocol
Je mag je ziek melden, maar je moet hierbij het verzuimprotocol opvolgen.

Ziekteoorzaak

Je bent niet verplicht om in detail te treden over je ziekte.

Verwachte ziekteduur
Je bent wel verplicht om te laten weten hoelang je verwacht ziek te zijn.

Informeren bij behandelaar

Bij twijfel mag je werkgever niet zelf informeren bij jou of je behandelaren, maar  moet hij een bedrijfsarts inschakelen.

Beoordeling ziekmelding

Alleen een bedrijfsarts, en dus niet je werkgever of eigen behandelaren, mag medisch bepalen of je ziekmelding ’terecht’ is en of er een loon-doorbetalingsplicht geldt voor je werkgever. De bedrijfsarts bepaalt dus of je (deels) arbeidsongeschikt bent, en niet je eigen medische behandelaren.

Geheimhoudingsplicht bedrijfsarts

De bedrijfsarts heeft een geheimhoudingsplicht en mag alleen concrete beperkingen en mogelijkheden terugkoppelen aan je werkgever.

Meewerken verplicht
Je dient mee te werken aan re-integratie inspanningen en verplichtingen volgens de Wet verbetering poortwachter. Je bent daarom verplicht om naar de bedrijfsarts te gaan, wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen.

Afspraakverplichting
Als je werkgever je oproept om op het werk te komen voor een re-integratiegesprek dan moet je hier gehoor aan geven. Desnoods laat je je brengen door iemand anders.

Belemmeren
Je mag herstel en re-integratie niet belemmeren.

Bereikbaarheid
Je kan niet verplicht worden om continu thuis te zijn voor een eventuele controle. Dit ziet de wet als een onredelijk voorschrift. Ben je langer op een ander adres (bijvoorbeeld bij opname in het ziekenhuis) dan moet je de werkgever hiervan op de hoogte stellen.

Vakantie
Je mag niet zomaar op vakantie gaan. De bedrijfsarts kan advies geven en mede bepalen of een vakantie je herstel- en/of re-integratieproces niet belemmert.

Aangepast werk
Je moet zelf aangeven of je denkt ander aangepast werk te kunnen verrichten en voor hoeveel uur.

Tips

Onenigheid over ziekmelding

Als je met je werkgever in een discussie belandt over je ziekte, geef dan aan dat je naar de bedrijfsarts wilt. Dit kan en mag je werkgever niet weigeren.

Onderhoud contact

Zorg voor regelmatig contact met je werkgever (je contactpersoon tijdens je ziekte) zodat jij voldoet aan jouw kant van de verplichtingen.

Wees open

Hoe meer openheid van zaken je geeft over hoe het met je gaat, hoe beter je werkgever met jou kan meedenken.

Controleer

Controleer de documenten die je ondertekent goed en vraag naar een kopie voor jouw eigen administratie.

Houd je aan de regels

Wanneer jij je als werknemer niet aan de regels houdt, kunnen er sancties worden opgelegd. Bijvoorbeeld loonopschorting of zelfs een loonstop.

Bereikbaarheid

Zorg dat je goed (telefonisch) bereikbaar bent.

Mogelijkheden

Denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen en overleg met je werkgever.

Second opinion

Er is een second opinion mogelijk bij een andere bedrijfsarts. Je werkgever moet dit faciliteren. Meer over het second opinion lees je hier.

Deskundigenoordeel

Als de zaken niet vlotten of er een discussie ontstaat, kan je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Conclusie

Door op de hoogte te zijn van de Wet verbetering poortwachter en van de rechten die deze wet je geeft, kun je effectief samenwerken met je werkgever en andere betrokken partijen om een succesvol re-integratietraject te doorlopen. Hiervoor is het belangrijk dat je actief bijdraagt aan het opstellen van een re-integratieplan, dat je regelmatig communiceert over je gezondheid en je voortgang, en dat je passende re-integratieactiviteiten aangaat om je terugkeer naar werk gemakkelijker te maken.

Meer weten over verzuim?

Wl je meer weten wat je rechten en plichten zijn als je ziek bent? Bekijk dan onze speciale thema "Als je ziek bent."

Deel dit bericht